Dr. Sonia Burtic: femeile care suferă de kilograme în plus pot controla sindromul ovarelor polichistice. Iată ce trebuie să faci!


Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este legat de perturbarea hormonală, în special de nivelul ridicat de androgeni, cum ar fi testosteronul la femei. Nu de puține ori, se manifestă, din păcate, cu surplus de kilograme, supraponderabilitate sau obezitate, în ciuda unei vieți active și alimentații aparent normale. 


Pe lângă acestea, mai poate apărea acneea, un alt aspect de nedorit. Însă, avem vești bune. Sănătatea, pierderea kilogramelor sau fertilitatea se pot obține non invaziv prin planul alimentar. De aceea, am rugat-o pe Dr. Sonia Burtic să ne ofere tot suportul și informațiile corecte pentru a ști cum putem să ne ajutăm.

Pe fondul sindromului ovarelor polichistice se poate instala și sindromul metabolic, caracterizat prin : hiperglicemia, hipertensiunea arterială, creșterea nivelului de colesterol și valorile anormale ale trigliceridelor. Ca urmare a acestora, pot apărea și bolile cardiovasculare. De asemenea, femeile care se confruntă cu SOPC sunt predispuse și la acumularea grăsimilor la nivelul ficatului – ficatul gras sau steatoza hepatică non-alcoolică. Mai mult decât atât, SOPC se asociază și cu un risc crescut de cancer endometrial.”, explică Dr. Sonia Burtic.

”De-a lungul experientei mele am obtinut rezultate minunate cu femei care au apelat la mine la recomandarea medicului ginecolog deoarece sufereau de SOPC, iar pentru mine rezultate minunate nu înseamnă doar că au slăbit, pentru mine înseamnă că azi sunt mame . De la femeia cu kilograme în plus, infertile, fără copil, cu acnee și depresie, azi este o mamă sănătoasă și frumoasă alături de propriul copil, bineînțeles totul se întâmplă numai cu voia lui Dumnezeu, însă știu că Dumnezeu lucrează prin oameni. Tocmai de aceea azi o să vă învăț cum puteți ameliora această afecțiune, dar și cum o puteți preveni, chiar dacă sunteți tinere și sănătoase, este important să știți ce anume v-ar putea cauza această patologie”, adaugă Dr. Sonia Burtic.

Dacă ai următoarele simptome, Dr. Sonia Burtic ne explică că te poți gândi la sindromul ovarelor polichistice:

Creșterea în greutate cu supraponderabilitate sau obezitate

Imposibilitatea de a rămâne însărcinată

Acneea

Dereglări ale ciclului menstrual

Hirsutism - hiperpilozitate cu dispunere androgina la nivelul feței, brațelor, toracelui anterior și posterior, abdomenului

Depresie, anxietate

Dureri pelvine

Cefalee

Tulburări ale somnului.

Creșterea anormală a părului

Hirsutism - hiperpilozitate cu dispunere androgina la nivelul fetei, bratelor, toracelui anterior si posterior, abdomenului

Numeroase microchisturi (peste 12 chisturi sub 1 cm) sau ovare mărite depistabile ecografic, însă, acestea NU sunt obligatorii , poți avea SOPC și fără să ai chisturi ovariene.


Care sunt cauzele? Ei bine, 3 factori incriminați:

1. anomaliile genetice

2. rezistenta la insulina

3. inflamatia din corp

”Geneticul nu îl putem influența, însă, rezistența la insulină și inflamatia din corp au legătură directă cu noi,din cauza stilului de viață,  suntem principalii vinovați și în același timp soluția este la noi . Putem controla, ameliora  și preveni rezistența la insulină și inflamația. Îți garantez că dacă vei implementa în stilul tău de viață următoarele recomandări nutriționale, vei deveni o femeie mai sănătoasă, mai frumoasă, cu mai multă energie, vitalitate, cu poftă de viață, vei străluci din interior spre exterior.”, explică Dr. Sonia Burtic.

Ce este de făcut? Nutriționist Dr. Sonia Burtic explică:

 

1. PRIMUL PAS este acela de a reduce consumul de zahăr procesat .

NU trebuie sa renunți complet pentru totdeauna, însă este o diferență enormă între a consuma o prăjitură sau un croissant într-un ritm normal sau să le consumi des, chiar zilnic . Iar la deserturi nu trebuie deloc să renunți, trebuie doar să înlocuiești zahărul procesat cu zahăr brun, de cocos , miere , siropuri naturale fără zahăr adăugat .

1. Dacă există rezistență la insulină și inflamație, înlocuiește carbohidrații rafinați, mă refer la pâine, covrigei, paste cu carbohidrati integrali. Alege paste integrale, pâine din făină integrală, consumă cât mai multe cereale integrale fără zahăr , cum ar fi porumb ; ovăz ; hrișcă; quinoa, orez integral. Nu trebuie să renunți la carbohidrați , altfel îți vei stresa suprarenalele care vor produce apoi prea mult cortizol , exact ceea ce nu ne dorim, trebuie doar să faci alegerile corecte .

2. Renunță la: prăjeli, fast food, carne procesată, mezeluri, cârnați, pateuri, orice este procesat, carne roșie în exces: carne de porc, carne de vită, carne de miel.

3. Alimente cu indice glicemic scăzut, recomandate pentru rezistența la insulină sunt: proteina slabă (pui, curcan, ouă, brânzeturi proaspete), leguminoase (fasole, mazăre, cartofi, năut), legume, fructe, nuci și semințe.

4. Sistemul imunitar ia atitudine împotriva toxinelor din corp provocând inflamații, pentru ca acestea la rândul lor să provoace durere, disconfort și afecțiuni serioase, astfel ca următoarele au proprietăți anti-inflamatoare: avocado , ulei de măsline extravirgin ,turmeric , ciocolată neagră, cacao, cereale integrale, peștele gras, fructele închise la culoare, legumele verzi .

”Faptul că o problemă e comună, nu înseamnă că e normală. Din păcate, aceasta boală creează un cerc vicios, în timp, duce la boli din ce în ce mai grave, iar pentru a o ameliora nu este suficient doar să știi ce să mănânci și ce să NU mănânci, însă, împreună putem să reușim”, explică Dr. Sonia Burtic.

Dr. Sonia Burtic este cunoscută și ca nutriționistul vedetelor. Recordul kilogramelor în minus este de 50 de kilograme pierdute in 6 luni . Media de kilograme pierdute prin planurile de diete create de SonSlim sunt de 15-20  kilograme in 3 luni . Rezultate grozave sunt și pentru cei care doresc să piardă 5-7 kilograme.

De-a lungul anilor, medicul a colaborat cu Adelina Pestrițu, Feli, Simona Pătruleasa, Silvia Ioniță , Cristina Siscanu , Anca Ciota și nu numai. Dr. Sonia Burtic a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie în cadrul Universității Victor Babeș, Timișoara, în urma căreia a ales specializarea de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie reparatorie. În cadrul aceleiași universități, Dr. Sonia Burtic a absolvit a 2-a facultate, cea de Nutriție și Dietetică. Este permanent în contact cu informații avansate de ultimă oră pentru ca fiecare pacient să primească cel mai bun plan de dietă conform nevoilor și preferințelor personale.

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies