Întoarcerea la școală - sfaturi practice de la psihoterapeuți pentru copii și părinți


Joi, 10 septembrie 2020, Centrul de Psihoterapie și Psihiatrie Bellanima vă invită la prima emisiune online dedicată temei „Întoarcerea la școală în era Covid-19. Sfaturi practice pentru părinți”. 


Evenimentul este axat în jurul problemelor și potențialelor dificultăți pe care părinții și copiii le pot întâmpina în această perioadă în care încă nu se știe cu certitudine cum vor funcționa școlile și grădinițele anul acesta. Emisiunea va aduce soluții de la psihologi și psihoterapeuți atât pentru părinți cât și pentru copii. 

Evenimentul se va desfășura pe pagina de Facebook Bellanima Medical Center pe 10 septembrie începând cu ora 20:00 și le va avea ca invitate pe Ana Maria Benali, Psihoterapeut și Consilier psihologic și Raluza Borza, Psiholog Clinician și Psihoterapeut. 

„În ce măsură este important mersul la școală în dezvoltarea unui copil?”, „Care sunt aspectele pozitive și cele negative ale școlii online?”, „Cum vor fi afectați copiii de noua rutină?”, „Ce impact are lipsa interacțiunii între copii?” sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde experții Bellanima. 

Impactul pandemiei, din perspectiva vieții școlare, a fost unul al creării unei noi rutine, în rândul elevilor. Intrarea în online și învățarea de acasă au însemnat experimentarea unui cadru nou, o reorganizare a timpului și reprioritizare a activităților pentru elevi, precum și multe provocări pentru părinți, despre care vă invităm să aflați în cadrul webinar-ului nostru”, a declarat psihoterapeutul Ana Maria Benali

Conceptul evenimentului online a pornit de la o serie de observații pe care specialiștii invitați le-au făcut, în ultima perioadă, în timpul sesiunilor de terapie cu părinți și copii, ajungând la concluzia că necesitatea izolării actuale a dus la modificări semnificative în raporturile de școală. 

Mai mult decât atât, izolarea a redefinit mai multe tipuri de relații: elev-profesor, elev-colegi, elev-părinte, precum și în modificarea dinamicii comunicării dintre aceștia, reiese din observațiile specialiștilor Bellanima.

Psihologul Raluca Borza afirmă că izolarea a avut și poate avea un impact diferit asupra copiilor, de la caz la caz, existând două tipuri de reacții: „Pentru copiii care au anumite dificultăți sociale, izolarea a avut un efect benefic, din ce am observat în sesiunile de terapie online, pentru că aceștia nu au mai fost provocați de interacțiunea socială, s-au putut ascunde în spatele ecranului calculatorului. La polul opus se află copiii care au nevoie de contact social, care au devenit iritați, nervoși și agitați, ca reacții imediate”.  

Potrivit experților, izolarea, incertitudinea și teama sunt factori care afectează sănătatea mintală a populației în timpul pandemiei Covid-19.

Multe persoane și-au pierdut locurile de muncă, altele au început să lucreze de acasă și se confruntă cu probleme precum spațiile de lucru nepotrivite etichetei profesionale, pierderea conexiunii de internet în timpul ședințelor online, lipsa de contact direct cu colegii, precum și afectarea echilibrului dintre viața profesională și viața domestică, în unele situații.

Deja contextul social provoacă stres, frica de îmbolnăvire este una constantă, iar dacă ești părinte, nivelul de stres poate crește considerabil, odată cu redefinirea programului copilului, cu faptul că este nevoie să stai cu el acasă mai mult timp, să te ocupi de el mai mult la teme și este posibil să ai nevoie de îndrumare, din partea unui psiholog, ca să poți gestiona cât mai bine situația, arată specialiștii Bellanima.

Centrul de Psihoterapie și Psihiatrie Bellanima a fost fondat în 2013, fiind primul centru medical din România dedicat tratării depresiei și tulburărilor asociate. În prezent, Bellanima oferă servicii diversificate pacienților, susținute de către o echipă de profesioniști cu experiență în psihologie clinică, psihoterapie, psihiatrie.

Vezi și: Doctor de bine - Cum pot fi tratați copiii cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos central

vezi emisiunile doctor de bine

De ce e bine să îți pui biroul înclinat la 15 grade și să stai cu picioarele...
Cum poți afla dacă ai infecția HPV și cum o poți trata pentru a nu ajunge la...
Apa și aerul introduse în dulciuri pot trata dependența de zahăr
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 28 mai 2023
Ce trebuie să fac să am peste 1.000 de tipuri de bacterii în intestin
Ce este teoria igienei și ce trebuie de reținut când vine vorba de copiii noștri....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies