Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți


În ultimul timp, asistăm, din păcate, la o creștere a numărului de copii cu malformații ale aparatului urinar. Din fericire, însă, o informare cât mai bună cu privire la acest aspect și o colaborare a părintelui cu un medic specialist pot minimiza problemele cauzate de aceste situații. 


La Doctor de bine, dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică, specialist care activează în cadrul REGINA MARIA, ne oferă informații importante despre simptomele și tratamentul acestei patologii. 

Cum se depistează malformațiile aparatului urinar la vârste fragede?

Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică: „Sunt observate malformații congenitale de la vârste foarte mici. În ultimii 20 de ani tehnologia a avansat foarte mult și, cu ajutorul ecografiei, putem depista aceste malformații încă din burta mamei, din perioada ante-natală, din trimestrul doi și trei sunt depistate foarte multe malformații congenitale. Cel mai frecvent aparat afectat de malformații congenitale pare să fie aparatul urinar.”

Cum apar aceste malformații ale aparatului urinar?

Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică: „Marea majoritate a malformațiilor congenitale au origine necunoscută. Sunt căutați în primul rând factori genetici, în special în cadrul sindroamelor genetice, pentru că malformațiile aparatului urinar pot să facă parte din sindroame genetice. Adică malformații complexe. De asemenea, dacă ne uităm în istoricul unei familii, putem să găsim mai mulți indivizi care au avut malformații congenitale ale aparatului urinar. După aceea, vin factorii de mediu. E vorba de stil de viață, alimentație, de starea de sănătate a părinților.”

Care e cea mai frecventă malformație de acest tip?

Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică: „Cea mai frecventă probabil că este hipospadias.”

Puteți citi mai multe informații despre hypospadias pe site-ul REGINA MARIA: hipospadias este o condiție în care orificiul uretrei nu se formează la capătul penisului, putând fi localizat oriunde pe partea anterioară a acestuia, spre rădăcina penisului și uneori chiar în regiunea perineală. 

Ce se poate face în privința malformațiilor urinare în cazul copiilor?

În interviul acordat pentru Doctor de bine, medicul Alin Stoica ne dă detalii despre modul în care se ia decizia terapeutică, despre tratamentele oferite și despre operație, indicată în anumite situații. La intervenția chirurgicală, medicii încearcă să se apropie de anatomia nomală la nivelul aparatului urinar. Din fericire, aproape orice fel de malformație urinară apărută la copii poate să fie rezolvată prin chirurgie minimum invazivă.  

Vezi VODEO mai jos!

vezi emisiunile doctor de bine

Super-alimentul la îndemâna oricui, care poate fi consumat și în post. Este o...
Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies