Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți


În ultimul timp, asistăm, din păcate, la o creștere a numărului de copii cu malformații ale aparatului urinar. Din fericire, însă, o informare cât mai bună cu privire la acest aspect și o colaborare a părintelui cu un medic specialist pot minimiza problemele cauzate de aceste situații. 


La Doctor de bine, dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică, specialist care activează în cadrul REGINA MARIA, ne oferă informații importante despre simptomele și tratamentul acestei patologii. 

Cum se depistează malformațiile aparatului urinar la vârste fragede?

Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică: „Sunt observate malformații congenitale de la vârste foarte mici. În ultimii 20 de ani tehnologia a avansat foarte mult și, cu ajutorul ecografiei, putem depista aceste malformații încă din burta mamei, din perioada ante-natală, din trimestrul doi și trei sunt depistate foarte multe malformații congenitale. Cel mai frecvent aparat afectat de malformații congenitale pare să fie aparatul urinar.”

Cum apar aceste malformații ale aparatului urinar?

Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică: „Marea majoritate a malformațiilor congenitale au origine necunoscută. Sunt căutați în primul rând factori genetici, în special în cadrul sindroamelor genetice, pentru că malformațiile aparatului urinar pot să facă parte din sindroame genetice. Adică malformații complexe. De asemenea, dacă ne uităm în istoricul unei familii, putem să găsim mai mulți indivizi care au avut malformații congenitale ale aparatului urinar. După aceea, vin factorii de mediu. E vorba de stil de viață, alimentație, de starea de sănătate a părinților.”

Care e cea mai frecventă malformație de acest tip?

Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică: „Cea mai frecventă probabil că este hipospadias.”

Puteți citi mai multe informații despre hypospadias pe site-ul REGINA MARIA: hipospadias este o condiție în care orificiul uretrei nu se formează la capătul penisului, putând fi localizat oriunde pe partea anterioară a acestuia, spre rădăcina penisului și uneori chiar în regiunea perineală. 

Ce se poate face în privința malformațiilor urinare în cazul copiilor?

În interviul acordat pentru Doctor de bine, medicul Alin Stoica ne dă detalii despre modul în care se ia decizia terapeutică, despre tratamentele oferite și despre operație, indicată în anumite situații. La intervenția chirurgicală, medicii încearcă să se apropie de anatomia nomală la nivelul aparatului urinar. Din fericire, aproape orice fel de malformație urinară apărută la copii poate să fie rezolvată prin chirurgie minimum invazivă.  

Vezi VODEO mai jos!

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să mâncăm puțin din toate. Explicațiile unui medic
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 19 martie 2023
România este în prima clasă de risc în privința aterosclerozei. Ce este această...
Ce se întâmplă în corp atunci când ronțăim toată ziua și nu respectăm cele...
Cum apare ficatul gras la vârstă mică. Între 7 și 9 ani e perioada cea mai periculoasă...
Cum are corpul de suferit atunci când facem foamea să slăbim și nu respectăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies