Metastazele cerebrale: diagnosticare și prognostic 


Tumorile cerebrale reprezintă aproximativ 1,4% din toate cazurile de cancer şi 2,3% din totalul deceselor cauzate de cancer, conform American Cancer Society, iar analiza datelor înregistrate precum şi studiile epidemiologice la nivel mondial indică o creştere a incidenţei şi prevalenţei în ultimii ani.


În ţara noastră, incidenţa tumorilor cerebrale considerate maligne este de 4,3/100.000 locuitori. Ele constituie 2% din totalitatea neoplaziilor la adult, contribuind la mortalitatea generală cu 4,65/100 000 locuitori. De asemenea, tumorile cerebrale maligne reprezintă 3% din totalitatea bolilor sistemului nervos. 

Apariția si dezvoltarea tumorilor cerebrale este dependentă de tipul de celule din care este alcătuită, de o constelație de mutații moleculare sau genetice ale acestor celule dar si de multiplii factori genetici si imunologici ai pacientului diagnosticat cu o aceasta afectiune. Tumorile maligne sunt tumori cu indice de proliferare extrem de ridicat având o perioade de creștere de câteva luni cum sunt glioblastomul sau metastazele cerebrale”, menționează Dr. Dan Mitrea, medic neurolog cu arie de interes în tumorile cerebrale și fondatorul clinicii Neuroaxis.

Metastazele cerebrale

Există multe tipuri de cancer care pot disemina in afara organului din care au aparut intial si pot determina tumori secundare la nivelul sistemului nervos (metastaze). Medicul Dan Mitrea a explicat care este cauza acestui fenomen. “Cancerele ce apar initial intr-un anumit organ cu ar fi plamanul, sanul, pielea, se pot dezvolta si disemina in creier sau structurile sistemului nervos. Preferința pentru acest organ este determinată de o anumită caracteristică a celulelor din care este alcătuit cancerul primar. Cauzele principale de diseminare in sistemul nervos sunt dependente de: capacitatea celulelor canceroase de a desprinde din tumora primara, posibilitatea ca aceste celule bolnave sa se reconfigureze pentru a supraviețui într-un mediu nou - în cazul acesta în creier, un mediu cu mult diferit comparativ cu cel în care a apărut cancerul inițial, precum și capacitatea de a “păcăli” sistemul imunitar să nu lupte împotriva acestora”, a explicat Dr. Mitrea.

Diagnosticul 

Diagnosticul de sindrom metastatic al sistemului nervos central se stabilește în urma examinarii clinice si imagistice. De obicei, analizele recomandate includ cel puțin un RMN cerebral cu substanță de contrast. Suspiciunea clinica si imagistica este confirmata prin biopsie sau excizia tumorii.  Procedura de excizie (operatia) este indicata in anumite situatii, succesul acestia depinzand de foarte multe variabile. “Succesul este dependent de: numărul tumorilor, localizarea acestora, dimensiunea lor, raportul cu structurile învecinate, de cât de bine este controlat cancerul pacientului (boala primară), de tipul de cancer pe care îl are, de starea generală a pacientului și de disponibilitatea tratamentelor post-chirurgicale” mentioneaza Dr. Dan Mitrea. Tratamentul este completat ulterior de procedurile adjuvante de terapie oncologica si radioterapeutică.

Prognosticul

Prognosticul de vindecare, sansele de recurenta dar si speranta de viata în cazul tumorilor cerebrale reprezintă un subiect delicat ce trebuie analizat si tratat individual. Tumorile cerebrale dar si tratamentul acestora pot avea un impact pe buna functionare fizica si psihica a pacientului iar aspectele precum calitatea vietii sau riscul de recurenta a tumorii sunt influentate de: dimensiunea și poziția leziuni, tipul de cancer din care provine precum și de modul în care a fost tratată

Alte aspect de luat in calcul ce influentiaza prognosticul în cazul tumorilor cerebrale depind de: vârsta, comorbiditati, aspect logistice privind accesul la anumite tratamente, eficiența tratamentului, suportul persoanelor apropiate pacientului dar si ale asociatilor de pacienți.

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies