Numărul pacienților cu afecțiuni ortopedice care s-au operat în ultimul an a crescut. Care au fost cele mai accesate intervenții chirurgicale ortopedice


Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, susține că, în ultimul an, a crescut cu 20% numărul pacienților cu probleme ortopedice care au apelat la intervenții chirurgicale datorită informării și a conștientizării necesității de a acționa cât mai repede asupra problemelor ortopedice.


Rupturile de ligamente încrucișate, instabilitățile de rotulă, rupturile de coafă rotatorie la nivelul umărului, osteotomiile, reconstrucțiile de cartilaj și rupturile de menisc au fost cele mai accesate intervenții chirurgicale ortopedice în ultimele 12 luni, cu o rata de peste 95% de recuperare, după cum susține dr. Ion Bogdan Codorean.

Rupturile de ligamente încrucișate, afecțiunile care au dus la cele mai frecvente intervenții chirurgicale din domeniul ortopedic în ultimele luni,  apar de obicei printr-un mecanism de torsiune la nivelul genunchiului sau prin hiperextensie și se pot produce în timpul practicării unui sport, al unor sărituri peste obstacole sau al coborârii scărilor cu neatenție. ”Operația de ruptură de ligamente se face artroscopic, cu ajutorul camerei de luat vederi introduse în genunchi, iar ligamentul încrucișat anterior rupt se înlocuiește cu un grefon care, de obicei, se preia de la pacient sau este unul artificial. De cele mai multe ori, în urma acestei intervenții chirurgicale, pacienții se reîntorc în siguranță la sport într-un interval de 5-6 luni, însă asta depinde de felul în care își fac recuperarea”, explică dr. Ion Bogdan Codorean care avertizează și că amânarea operației de ruptură de ligament încrucișat poate genera instabilitate, apoi ruptură de menisc și de cartilaj care poate duce la artroză. 

Instabilitățile de rotulă apar mai ales la femei, din cauza unor factori favorizanti sau predispozanti cu care se nasc pacienții. Cei mai mulți dintre cei care se prezintă în cabinetul medicului ortoped cu instabilitate de rotulă au vârste între 13 și 25 de ani, dar sunt și pacienți care vin cu această afecțiune după 60 de ani când au deja artroză. ”Intervenția chirurgicală pentru instabilitatea de rotulă este una de migală, pentru că trebuie corectați toți factorii care o favorizează”, declară dr. Ion Bogdan Codorean. 

Rupturile de coafă rotatorie la nivelul umarului, și ele în topul afecțiunilor ortopedice care duc la intervenții chirurgicale, pot apărea, în cazul tinerilor, în urma unui traumatism, dar cel mai frecvent, la pacienții după 45 de ani și sunt leziuni degenerative, produse de probleme de biomecanică.

Factorii favorizanți pentru această patologie apar la persoanele care practică meserii sau sporturi la care folosesc brațul peste nivelul umărului, cum sunt jucătorii de tenis. ”Ruptura de coafă rotatorie dă dureri foarte mari, nocturne, cei afectați ajung să nu doarmă noaptea din cauza lor și de aceea rata de amânare a unei astfel de intervenții este mai mica decât în cazul altor afecțiuni. Operația este una frecventă, se realizează artroscopic, la nivelul umărului, iar tendoanele rupte ale coafei rotatorilor se refixează pe os”, explică medicul chirurg ortoped care subliniază și că intervenția chirurgicală în cazul acestei afecțiuni elimină total durerile. 

Osteotomiile, operațiile de îndreptare a membrului inferior sau pelvin, se realizează la pacienții care au avut fracturi vicios consolidate, care au Genu Varum (picioare crăcănate) sau Genu Valgum (genunchi in X). De cele mai multe ori, aceste afecțiuni sunt dobândite post-traumatic sau degenerativ și au și o componentă estetică puternică ce-l determină pe pacient să recurgă la intervenție. ”Prin această operatie, îndreptăm mebrul respectiv și facem ca forțele la nivelul genunchiului să transmită corect”, explică dr. Ion Bogdan Codorean care susține necesitatea realizării la nevoie a unei astfel de intervenții nu neapărat din cauze estetice, cât pentru sănătatea articulațiilor pe termen lung. 

Reconstrucțiile de cartilaj sau condropatia se realizează, potrivit medicului chirurg ortoped Ion Bogdan Codorean, prin mai multe tehnici, în funcție de recomandarea medicală, de la foraje în os până la implant de cartilaj artificial pe baza de colagen sau cultură de celule: ”Cartilajul este cel mai important pentru mișcare, iar leziunile lui apar post traumatic, degenerativ, la pacienti cu devieri de ax, cu instabilitati, în lipsa ligamentului încrucișat anterior sau la pacienți cărora le-a fost scos meniscul. În urma intervenției chirurgicale dispare durerea și se poate opri evoluția înspre artroză.”

Ruptura de menisc este cea mai frecventă leziune la nivelul genunchiului care necesită operație și se produce pe fond traumatic cel mai des la pacienții în vârstă pe fond degenerativ. ”Meniscurile sunt structuri fibro-cartilaginoase din interiorul genunchiului care protejează cartilajul articular, confera stabilitate genunchiului si fac să se potrivească forma oaselor unul pe celalalt. Datorită rolului lui extrem de important, obiectivul nostru este să tratăm meniscul, să îl coasem, să încercăm să-l salvăm și când nu putem, să scoatem doar partea ruptă din el, cât mai puțin. Scoaterea unei bucăți de menisc duce oricum la creșterea presiunii pe cartilaj în zona respectivă, la lezarea lui și, în final, la artroză. Dar acesta este un fenomen care se întâmplă în ani sau zeci de ani”, explică dr. Ion Bogdan Codorean care garantează că în urma unei astfel de intervenții chirurgicale la genunchi dispare complet durerea. 

Mai multe despre afecțiunile ortopedice și tipurile de tratament specifice se pot regăsi pe https://dr.codorean.ro/. 

vezi emisiunile doctor de bine

Sânii se autopalpează în fiecare lună. Cancerul descoperit la timp este perfect...
„Doctor de Bine”. Emisiunea integrală din 24 octombrie
De ce ne este atât de greu să rezistăm plăcerii de a mânca ceva bun? Culmea,...
Stresul afectează memoria. Cum rezolvăm perioadele de stres și de anxietate
Ce trebuie să faci atunci când copilul tău vrea produse tip fast food? Interdicția...
Vrei să renunți la fumat? Psihologii susțin că nu voința este cheia

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies