(P) Cancerul colorectal – metode de diagnostic și tratament. Avantajele chirurgiei robotice în cancerul colorectal


Cancerul colorectal este o afecțiune care se instalează fără simptome evidente. De cele mai multe ori, simptomele apar în fazele avansate ale bolii, ceea ce face investigația de screening esențială în câștigarea luptei cu afecțiunea. Dr. Victor Tomulescu, medic primar Chirurgie generală si coordonatorul Centrului de Excelență în Chirurgia Colorectală din Ponderas Academic Hospital, ne spune ce trebuie să știm despre acest tip de cancer.


Nimic nu te pregătește pentru un diagnostic necruțător decât obiceiul sănătos de a-ți verifica, în mod constant, starea de sănătate. E valabil și în ceea ce privește sănătatea colonului.

Andreea Groza: Ce teste trebuie să facem, astfel încât să aveți un diagnostic?

Dr. Victor Tomulescu: În primul rând, i ca să se ajungă la diagnosticul de cancer colorectal, trebuie o colonoscopie și o biopsie. În momentul în care avem o colonoscopie și o biopsie cu o leziune pozitivă de cancer colorectal, noi trebuie să stadializăm pacientul. Ce înseamnă asta? Cancerul se extinde în peretele colonului, dincolo de perete sau la distanță, aducând ceea ce numim metastaze în diferite organe. O stadializare corectă înseamnă a vedea dacă au fost aruncate  metastaze în diferite organe și presupune o tomografie computerizată, care să evaluezeplămânii, abdomenul și pelvisul. Când vorbim de rect, de departe cea mai bună metodă este RMN-ul pelvin.

Metode de diagnostic în cancerul colorectal

Dr. Victor Tomulescu: Sunt două lucruri: unul înseamnă screeningul, pe care ar trebui să-l facă orice om dincolo de 45 de ani. Dacă acum doi ani vorbeam de 50 de ani ca limită de la care crește exponențial apariția cancerului colorectal, lucrurile s-au schimbat în ultima perioadă. 

De la 45 de ani ar trebui să facem măcar un test în care să evaluăm dacă există pierderi de sânge în scaun. Așa-numitul test FIT. Există și un program național de evaluare, dezvoltat împreună cu Ministerul Sănătății, în care sunt și aceste teste gratuite și pot selecta pacienții care ar beneficia de o colonoscopie.

Ce informații ne poate oferi colonoscopia

Colonoscopia este evitată de mulți pacienți, din cauza unui presupus disconfort resimțit de aceștia în momentul realizării investigației. Medicii știu asta, însă încearcă să risipească această preconcepție prin prezentarea atuurilor pe care le prezintă: se poate realiza sub anestezie, într-un timp extrem de scurt, și poate stabili cu exactitate dacă există leziuni sau tumori canceroase care trebuie îndepărtate. 

Dr. Victor Tomulescu: Apariția formațiunilor tumorale, care pot să fie beningne sau maligne, este legată de niște modificări în genetica noastră. Noi avem gene care facilitează lupta organismului împotriva unor celule care se multiplică necontrolat. Dar mai sunt gene care răspund la stimuli exteriori. Aceste gene sunt ori suprimate, ori accentuate. Pot să apară leziuni precanceroase, polipi. Colonoscopia de screening caută să descopere aceste leziuni, pe lângă neoplaziile evidente, și să le excizeze.

Cauzele apariției cancerului colorectal: genetice și de mediu

Moștenirea genetică este esențială în stabilirea „bagajului” imun pe care îl are fiecare dintre noi. Însă, odată cu părțile bune, moștenim și dispoziția de a dezvolta anumite boli, printre care și cancerul colorectal. Totuși, factorul genetic nu este singurul care contează aici.

Andreea Groza: Moștenim informație genetică, plus factorii de mediu care pot să strice perfecțiunea locală...

Dr. Victor Tomulescu: Fără doar și poate. Majoritatea modificărilor genetice nu sunt moștenite, sunt cele pe care le căpătăm de-a lungul vietii, legat de mediu, și există niște lucruri care pot facilita apariția unor modificări, 

legate de obezitate, de o alimentație în care preferăm să mâncăm foarte multă carne roșie, carne procesată, conserve de carne, și mai puțin legume. Alcoolul, fumatul sunt lucruri care facilitează apariția acestor modificări genetice care pot conduce la apariția cancerului colorectal.

Andreea Groza: Ce ne puteti spune despre chirurgia robotică?

Dr. Victor Tomulescu: Chirurgia robotică a venit ca o dezvoltare tehnică pentru că robotul este un instrument. Diferența față de chirurgia dechisă este că între medic și pacient se află un computer care permite chirurgului să aibă o imagine marită de peste 10 ori, iar gradele de libertate ale instrumentelor robotice miniaturale permit o disecție foarte fină și precisă în spațiile înguste, precum pelvisul.

Ce alte posibilități de tratament există pentru cancerul colorectal aflați în VIDEO-ul de mai jos!

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies