(P) Care sunt factorii de risc pentru ateroscleroză și cum se tratează această afecțiune


La „Doctor de bine”, Dr. Sorin Băilă, medic primar chirurgie vasculară și Doctor în Științe Medicale, discuta despre ce este ateroscleroza, despre factorii de risc implicați de această afecțiune, dar și despre soluțiile de tratament disponibile. Dr. Sorin Băilă tratează și efectuează intervenții chirurgicale în cazul pacienților care suferă de afecțiuni vasculare în cadrul Ponderas Academic Hospital. 


Ce este ateroscleroza?

Dr. Sorin Băilă, medic primar chirurgie vasculară: „Această afecțiune, ateroscleroza, este principala afecțiune care, pe de-o parte, îngustează, sau astupă complet, ocluzionează arterele și, pe de altă parte, modificând peretele arterial, poate să determine și o dilatare a arterei, adică anevrismul, printr-un mecanism patogenic. Această afecțiune, care este o afecțiune cronică sistemică prin care se produc plăci de aterom la nivelul arterelor mari și medii; din experiența pe care o am, din literatură, pot spune, cu toată convingerea, că este o afecțiune care are un  tratament eminamente preventiv. Este o afecțiune pe care trebuie să o cunoști, în primul rând trebuie să o cunoască populația generală, masele largi de oameni, pentru că ea recunoaște mai mulți factori de risc care o produc, nu există un singur factor etiologic, un singur factor cauzal, sunt mai mulți factori de risc și pe măsură ce aceștia sunt cunoscuți, sunt depistați cât mai precoce, această afecțiune se poate preveni.” 

Care sunt factorii de risc?

Sorin Băilă, medic primar chirurgie vasculară și Doctor în Științe Medicale: „Stilul de viață este absolut esențial în prevenția acestei patologii.”

Potrivit specialistului, factorii de risc sunt:

  • sexul masculin
  • vârsta – (vârsta de risc a scăzut la 50 de ani în ultimii ani)
  • fumatul
  • dislipidemia
  • hipertensiunea arterială
  • diabetul zaharat
  • obezitatea
  • sedentarismul
  • hipercoagulabilitatea sângelui 
  • insuficiența renală cronică.

Care sunt soluțiile pentru ateroscleroză?

Dacă factorii de risc sunt ținuți sub control, există posibilitatea de prevenție a efectelor serioase.

Dr. Sorin Băilă: „Este o afecțiune care eminamente se previne. Și este un mesaj pentru pacienți și pentru medicul de familie. Din fericire, doar doi la sută dintre pacienții cu ateroscleroză ajung la chirurg, adică să le facem ceva. Acest ceva înseamnă să restabilim circulația cât mai aproape de normal, înainte ca vasele să fie bolnave. Adică să creăm o nouă condiție hemodinamică, o nouă condiție circulatorie, să aducem sângele în celule care sunt spoliate, sunt văduvite de o circulație normală din cauza faptului că arterele sunt îngustate sau ocluzionate. Dar până să ajungem aici, trebuie să știm că e o boală care se previne, trebuie să o mediatizăm foarte bine, trebuie să combatem factorii de risc și să tratăm medicamentos diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, dislipidemia, să sfătuim pacientul să fie atent la stilul de viață, la dietă, și să renunțe la fumat“.

În ce situații este necesară o intervenție chirurgicală, care sunt metodele de tratament și cum poate fi prevenită ateroscleroza, aflați din interviul de mai jos.

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies