(P) Cum ne ajută tehnologia să scăpăm de ochelari? Aflați de la medicul chirurg oftalmolog


La Doctor de bine, Andreea Groza l-a avut invitat pe medicul chirurg oftalmolog Teodor Holhoș, iar subiectul principal de discuție a fost legat de operațiile refractive complexe. Mai precis, s-a discutat despre operații care, prin chirurgie micronică, ne pot scăpa de ochelari.


Andreea Groza: Cum scăpăm de ochelari?

Dr. Teodor Holhoș: Din fericire, tehnologia a evoluat spectaculos. Avem aparatură laser, cu ajutorul căreia realizăm intervenții pe ochi, care durează 7 secunde, cum este SmilePro. Vorbim de chirurgie micronică.

Prima lentilă din interiorul ochiului, numită cornee, se poate remodela cu laser. În acest caz, aparatul face 99% din operație. Laserul cu femtosecunde ajută tinerii, între 18-40 de ani, să scape de ochelari. Această operație ne face independenți de purtarea ochelarilor.

Andreea Groza: Cum șlefuiți structurile anatomice din ochi?

Dr. Teodor Holhoș: Laserul poate sa remodeleze curbura ochiului și, reconfigurând curbura ochiului, poate să ne scape de miopie, astigmatism și chiar de hipermetropie. Pacientul scapă de ochelari de vedere.

Andreea Groza: De ce ați spun ”chiar și hipermetropie”?

Dr. Teodor Holhoș: Hipermetropia e un pic mai complicată. Noi trebuie să sculptăm în țesutul ochiului un șanț. Dar acel șanț se poate reumple cu celule. Și, uneori, hipermetropia recidivează.

Hipermetropie înseamnă dioptriile cu plus.

Miopia - dioptrii cu minus.

La miopie, adică la dioptrii cu minus, e mai ușor, pentru că remodelăm vârful ochiului. Vârful, spre deosebire de un șanț, nu reapare. De aceea, e mai ușor de tratat miopia.

Dar și hipermetropia se poate trata, dacă nu există suficientă curbură a ochiului. Putem schimba a doua lentilă a ochiului, numită cristalin. O schimbăm cu un implant de cristalin.

Andreea Groza: După 40 de ani, ochiul îmbătrânește. Cum îi ajutați pe cei, care nu mai pot să citească fără ochelari?

Dr. Teodor Holhoș: Schimbăm a doua lentilă a ochiului, cristalinul, cu un implant extrem de performant. Facem un orificiu de 2,2 mm și introducem acest cristalin artificial. Are dioptrii de distanță, pentru distanță intermediară și pentru aproape.

Andreea Groza: 3 ochelari într-unul singur?

Dr. Teodor Holhoș: Da, cristalin trifocal. După 40 de ani, apare un fenomen, care se întâmplă tuturor. Cristalinul își pierde elasticitatea. Mai întâi, îndepărtăm cartea sau telefonul, când citim. Adică nu mai vedem la 33-40 de cm, cum ar fi normal.

Apar fenomene de oboseală, de vedere prin gheață. Ca să vedem bine, ne luăm ochelari. Dacă nu vrem ochelari, se poate:

1. schimba cristalinul.

2. face operația laser numită presbyond.

Andreea Groza: Ce înseamnă presbyond?

Dr. Teodor Holhoș: Operația presbyond se adresează pacienților după 40 ani care întâmpină probleme la citit. Este realizată cu 2 aparate laser.

Primul crează un flap pe cornee, o felie. Al doilea - realizează o ablație customizată. Cresc aberațiile de sfericitate. Aceste aberații de sfericitate ne cresc profunzimea.

Practic, cu un ochi vedem la distanță și intermediar.

Cu un ochi - vedem intermediar și aproape.

Vederea se suprapune și am scăpat cu totul de ochelari. Operația durează doar 3 minute, se face cu anestezie cu picături.

Medicul precizează că e important ca primul consult oftalmologic să se facă la trei ani, iar adulții să își facă un control preventiv anual sau cel puțin la fiecare doi ani. În plus, este foarte important să se apeleze la medicul oftalmolog pentru orice situație alarmantă legată de ochi în sine.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies