(P) Dr. Felix Dobrițoiu: „Cancerul pulmonar se poate opera asistat robotic”


În România există doar doi specialiști care au competențe pentru chirurgia toracică asistată robotic, iar unul dintre ei este Dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist Chirurgie Toracică „Ponderas Academic Hospital”, parte a Rețelei de Sănătate „Regina Maria”.


Chirurgia toracică minim invazivă abordează inclusiv cancerul pulmonar. Ne spune cum e posibil dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist chirurgie toracică minim invazivă, asistată robotic, în interviul Doctor de bine, realizat de Andreea Groza, și difuzat pe stirileprotv.ro.

Andreea Groza: Ce înseamnă minim invaziv?

Dr. Felix Dobrițoiu: Înseamnă aceleași principii ale chirurgiei clasice, se pot face cele mai complexe operații, dar inciziile sunt foarte mici.  Este o abordare extroardinară pentru pacient. 

La chirurgia toracică convențională, coastele se îndepărtează, ca să putem opera. Inciziile sunt foarte mari. La chirurgia minim invazivă, inciziile sunt de maximum 4 cm. Prin această incizie mică, putem scoate noduli pulmonari. Putem scoate un plămân bolnav, pentru că acesta se dezumflă. El e un burețel plin cu aer. Îi scoatem aerul în cutia toracică și putem să îl scoatem prin aceste incizii mici. 

Andreea Groza: Chirurgia robotică ce aduce în plus? 

Dr. Felix Dobrițoiu: Chirurgia robotică revoluționează chirurgia minim invazivă. În chirurgia robotică, chirurgul stă într-o consolă, la câțiva metri de pacient. Și manevrează de la distanță brațele robotului. Dar noi vedem în consolă tot toracele pacientului, e ca și cum am intra în torace cu totul. Poți să folosești instrumentele robotice ca pe propriile mâini, ceea ce la chirurgia minim invazivă toracoscopică nu e posbil, la aceasta instrumentele sunt rigide. Intrumentele robotului pot fi manevrate perfect. 

Andreea Groza: Ne referim și la operații pentru cancer pulmonar?

Dr. Felix Dobrițoiu: Da, putem să operăm robotic tumorile din plămân. Dar și tumorile mediastinale. Mediastin este spațiul între cei doi plămâni, care conține inima, vasele mari ale inimii, esofagul, traheea. În acest loc, orice milimetru disecat necorespunzător poate fi fatal. Precizia robotului e fabuloasă.

Dacă vorbim de recuperarea pacientului cu o tumoră malignă toracică, nu poți să compari recuperarea după o incizie de 20-30 de cm, cum se întâmplă la chirurgia clasică, cu una de cel mult 4 cm, la chirurgia minim invazivă. 

La chirurgia minim invazivă, pacientul poate să plece din spital a doua zi. Și să înceapă repede tratamentul oncologic. 

La chirurgia deschisă, poate să stea și o lună la terapie intensivă.

Andreea Groza: Descoperiți tumori mari maligne în plămân. De ce vin oamenii atât de târziu?

Dr. Felix Dobrițoiu: Cancerul de plămân în stadii incipiente nu doare. Nu dă niciun simptom. Pentru că vorbim despre o formă de cancer care apare frecvent, ar trebui să avem program de screening. Nu avem. De aceea, trebuie să fim conștienți și să facem o examinare CT torace o data la fiecare doi ani. De control. Așa cum mergem cu mașina la ITP, trebuie să mergem și cu noi la controale periodice. 

Andreea Groza: De ce CT pulmonar și nu RMN?

Dr. Felix Dobrițoiu: Plamânii sunt organe pline cu aer și examinarea RMN nu ne aduce multe informații. De asemenea, o simplă radiografie pulmonară nu descoperă tumori mici, de 1-2 cm, care sunt perfect tratabile. 

Computerul tomograf cu doză mică de exemplu vede feliat plămânii, descoperă inclusiv tumori mici, iar cantitatea de radiații pe care o primește pacienul este cantitatea de radiații pe care o primea acum 10-15 ani la o radiografie. Atât de mult a evolulat tehnica radiologică.

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies