(P) Dr. Vlad Predescu, de la Ponderas Academic Hospital, explică beneficiile chirurgiei robotice în tratarea afecțiunilor ortopedice


La Ponderas Academic Hospital, Robotul MAKO - sistem chirurgical de ultimă generație - este utilizat în intervențiile ortopedice de protezare și asigură o recuperare postoperatorie mai facilă pentru pacient, sângerare minimă și precizie mai mare pentru chirurg. 


De asemenea, robotul permite realizarea protezelor personalizate în funcție de anatomia și nevoile fiecărui pacient. Medicul decide modelul ideal de implantare și de poziționare a protezei, ceea ce se traduce printr-o compatibilitate maximă cu anatomia pacientului, care va uita, după operație, că are proteză.

Medicul chirurg Vlad Predescu, coordonatorul Centrului de Excelență în Ortopedie din Ponderas Academic Hospital, explică în emisiunea Doctor de bine, moderată de Liliana Curea, avantajele folosirii chirurgiei robotice în tratarea patologiilor ortopedice. Cel mai important aspect care caracterizează Robotul MAKO este personalizarea intervențiilor pentru fiecare pacient. 

Funcționarea dispozitivului îmbină rezultatele obținute în urma unei examinări CT cu modelarea 3D a anatomiei osoase. În acest fel, înainte de fiecare intervenție de protezare, medicii vor putea realiza un plan chirurgical personalizat în cadrul căruia vor identifica dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, corespunzător fiecărui pacient în parte.

Cel mai des întâlnite afecțiuni pe care noi le tratăm sunt afecțiunile artrozice, respectiv coxartroza (artroza la nivelul șoldului) și gonartroza (artroza la nivelul genunchiului)”, dezvoltă Vlad Predescu, chirurg de Excelență în Chirurgia Ortopedică.

Semne vizibile ale unei afecțiuni articulare 

Meteosensibilitatea este primul semn al manifestării unor afecțiuni articulare, însă pe măsură ce boala avansează, handicapul locomotor este din ce în ce mai vizibil și deranjant.

În lipsa unui diagnostic medical clar, un semnal de alarmă al prezenței unei afecțiuni articulare avansate la nivelul genunchilor este forma pe care o iau membrele inferioare.

De foarte multe ori, persoanele cu artroză avansată prezintă niște genunchi deformați, încurbați. Iau forma unei paranteze sau forma literei X și acest lucru ne orientează deja asupra faptului că artroza este avansată”, mai spune dr. Vlad Predescu în emisiunea Doctor de bine.

În cazul șoldului, un semn de artroză avansată poate fi imposibilitatea de a te încălța singur. În aceste situații, pacienții au nevoie de ajutorul celor din jur pentru a-și pune pantofii.

Ponderas Academic Hospital este singurul spital din România și din Europa de Est care poate efectua intervenții chirurgicale asistate de robotul Mako pentru afecțiuni ortopedice. De asemenea, de curând, Ponderas Academic Hospital a fost desemnat Centru de Excelență în Chirurgia Robotică de către Surgical Review Corporation (SRC), fiind primul Centru de Chirurgie Robotică cu recunoaștere internațională din România. 

Implantarea unei proteze de șold sau de genunchi necesită o foarte mare precizie. Important este ca implantul să fie perfect calibrat pe anatomia pacientului, să aibă o dimensiune corespunzătoare cu articulația pe care noi o înlocuim, să fie corect poziționat, în funcție de anatomia pe care noi o depistăm și o înregistrăm, astfel încât pe termen lung să beneficieze de o articulație cu o funcție în totalitate recuperată și cu o longevitate foarte mare. Noi ne dorim ca implantul să fie pe toată viața pacientului și să țină peste 20-25 de ani, care este tendința modernă, la ora actuală, în ortopedie”, adaugă chirurgul.

După o intervenție cu robotul Mako este important ca pacientul să reînceapă să meargă și să urmeze proceduri de kinetoterapie. În ce situații este necesară o intervenție de schimbare a implantului aflați în interviul de mai jos.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies