Relația dintre boala parodontală și implantul dentar


Boala parodontală este o afecţiune cronică de tip inflamator care afectează anual sute de mii de persoane la nivel global. Cunoscută sub denumirea de „boala dinților frumoși”, parodontoza este o afecțiune ce constă în afectarea țesuturilor de susținere a dinților, dar și a țesuturilor moi. 


„Atunci când vorbim despre parodontoză, ne putem referi atât la afectarea superficială a învelișului gingiei, la gingivită, cât și la o afectare mai profundă a gingiei și chiar a osului de susținere”, explică dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog.

În majoritatea cazurilor, boala parodontală se declanșează pe fondul unei igiene orale incorecte, din cauza consumului excesiv de alcool sau a fumatului, aceste obiceiuri vicioase favorizând creșterea bacteriilor de la nivelul cavității orale. 

Pe suprafața dinților, se acumulează placă bacteriană și tartru care afectează gingiile și care pot declanșa o evoluție rapidă a bolii parodontale. Tartrul nu poate fi îndepărtat acasă prin periajul dentar, de aceea se recomandă detartraj profesional în clinicile stomatologice, o dată la 6 luni. 

„În ceea ce privește tratamentul bolii parodontale, pe lângă tratamentele clasice, adică igienizări și chiuretaje, se poate folosi și tratamentul cu laser, care are rolul de a steriliza pungile parodontale, adică „micile buzunărașe” formate între dinte și gingie. Acest tratament are rolul de a preveni recidivele. Totodată, se realizează și injecții PRGF. Ele reprezintă, de fapt, recoltarea sângelui de la pacient, centrifugarea acestuia și obținerea factorilor de creștere care se reinjectează la nivelul gingiei. Acest tip de tratament are rolul de biostimulare și de bioreactivare a țesuturilor, adică acesta va ajuta la menținerea rezultatelor obținute în urma chiuretajelor”, explică dr. Cosmina Enescu, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

În cazurile avansate de parodontoză, osul maxilar este afectat, precum și țesuturile de susținere a dinților. De aici, apar mobilitățile dentare și, din cauza lipsei suportului osos, dinții cad. 


Implantul dentar – soluția sigură și rapidă pentru reabilitarea dentară

Faptul că ai dinți lipsă determină atât o problemă funcțională, cât și estetică, a danturii. Implanturile dentare sunt o soluție sigură și rapidă pentru a-ți recupera sănătatea și frumusețea danturii pe termen lung. 

Însă dacă ai boală parodontală poți beneficia de implanturi dentare? Primul pas este să te prezinți la medicul stomatolog pentru un consult de specialitate. Aici, întreaga ta dantura va fi analizată și se va propune un plan de tratament pliat pe nevoile tale. 

„Cu siguranță, dacă ai boală parodontală, poți beneficia de implant dentar. Ce este foarte important, este că înainte de realizarea tratamentului chirurgical, de plasare a implanturilor, trebuie realizată terapia parodontală, care are ca scop oprirea din evoluție a bolii parodontale.” spune dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Datorită tehnicilor moderne de implantologie orală, te poți bucura în prezent de o dantură fixă și sănătoasă într-un timp foarte scurt. Acest lucru te va ajuta să-ți recapeți viața socială în timp record și să mănânci tot ceea ce-ți dorești, fără dificultate. 

„Interventia de refacere a întregii danturi cu ajutorul implanturilor dentare se realizează cu sedarea conștientă a pacientului, în completă siguranță. Pacientul este într-o stare de somn și nu își va aduce aminte nimic din timpul intervenției, iar a doua zi primește o lucrare fixă provizorie, pe care la 6 luni o va înlocui cu lucrarea protetică pe termen lung.”, completează dr. Ionut Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și master în Implantologie Orală și Parodontologie.

Profilaxia este cea mai bună soluție pentru a ne menține dinții sănătoși. O igienă orală corectă și vizitele periodice la medicul stomatolog te pot feri de dureri, infecții sau chiar pierderea dinților. 

vezi emisiunile doctor de bine

Ce afecțiuni pot exista atunci când copilul nu poate respira pe nas. Explicațiile...
Mâncatul în cantități mari seara, un comportament de dependență. Cum apare,...
Atero-scleroză și principalul factor care o produce. Explicațiile medicilor
De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Anomalii de orgine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor
Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies