Robotul Mako și beneficiile unice pentru pacienții care necesită protezarea șoldului sau a genunchiului


La aproape trei ani de când România a înregistrat o premieră medicală în această parte a Europei, prin aducerea primului robot chirurgical ortopedic Mako în țara noastră, rezultatele înregistrate cu acest sistem revoluționar au depășit așteptările atât ale pacienților, cât și cele ale echipei medicale coordonate de doctorul Vlad Predescu, singurul chirurg ortoped din țară care a primit acreditarea de a opera cu, probabil, cel mai eficient braț robotic ortoped din lume. 


Cifrele statistice ne dovedesc de ce robotul Mako a devenit un nume de referință în ortopedia mondială, iar acestea ne arată că, începând cu 2013, când a fost produs primul dispozitiv și până în prezent, au fost realizate peste un milion de operații la nivel global, cu rezultate excepționale. 

Ce face acest braț robotizat astfel încât a devenit un ajutor esențial în sala de operație pentru chirurgii ortopezi? Doctorul Vlad Predescu ne explică de unde a pornit această nevoie a introducerii tehnologiei în această disciplină medicală: “În primul rând, robotul Mako este folosit în operațiile de protezare a șoldului și a genunchiului, cele care, în ziua de azi, sunt considerate intervențiile chirurgicale ale secolului în ortopedie, deoarece ele au capacitatea de a transforma un pacient un un handicap locomotor grav, care nu se mai poate deplasa, într-un om sănătos, reinserat complet în viața socială și profesională. În prezent, refacerea mobilității articulației poate fi considerată, cu ghilimelele de rigoare, un tratament anti-aginng.” Însă, în faza inițială, operația clasică aducea cu sine o serie de complicații, mai ales că vorbim de o proteză care trebuie să funcționeze optim pe termen lung, 15 - 20 de ani, sau, în anumite situații, pentru toată viața. Astfel, poziționarea protezei în articulație se face după o serie de unghiuri și dimensiuni pe care chirurgul le măsoară sau le aproximează în timpul operației cu ajutorul unor instrumente generale pe care le folosește la fiecare pacient, indiferent de anatomia acestuia. Dar fiecare pacient are o articulație unică și, din acest motiv, pot apărea mici imperfecțiuni care nu au nici un impact asupra actului chirurgical însă, în anumite situații, pot avea efecte pe termen lung, cum ar fi uzura prematură a implantului sau existența unui disconfort la nivelul articulației protezate. 

 

Planul virtual realizat de Mako

Aici intervine robotul Mako care, prin concepție, a fost proiectat să reducă la minim aceste probleme de dimensionare și de poziționare. “Preoperator, este realizat un examen computer tomograf amănunțit al articulației, iar un soft special creează un plan virtual și analizează anatomia spațială a genunchiului sau a șoldului, după caz. Ulterior, se poziționează proteza în varianta optimă și toate aceste informații sunt transmise robotului Mako. Indiferent de cât de bun este planul, execuția este cea care trebuie să fie extrem de precisă pentru a putea avea rezultatele dorite.”, precizează doctorul Predescu. De aici încolo, intervine brațul robotic care, condus de chirurg, realizează secțiunile osoase cu o precizie extraordinară, rezultatul fiind o proteză implantată în poziția cea mai bună, fără să fie suprasolicitată excentric. Rezultatul: uzura acesteia este minimă și longevitatea maximă, cu multiple beneficii pentru pacient. 

 

Importanța măsurării tensiunii ligamentare

Un alt avantaj al echipei medic ortoped - robotul Mako este dat de faptul că planul chirurgical este validat încă o dată, în timpul operației, prin captarea și măsurarea tensiunii din ligamente, variabilă care certifică faptul că soluția aleasă a fost cea mai bună și articulația este perfect funcțională. Mai exact, genunchiul are o mobilitate bună și nedureroasă, cu ligamente nici prea strânse și nici prea elastice. Iar acest lucru se datorează, în mare măsură, robotului Mako și capacității sale de a interpreta toții parametrii pe care îi colectează de la nivelul articulației. Din acest motiv, cele mai noi versiuni de soft ale robotului Mako vin la pachet cu un sistem îmbunătățit de calcul, care garantează cea mai bună stabilitate a genunchiului încă din timpul operației.

 

Funcționare sigură și fără riscuri 

Este evident faptul că, în următorii ani, multe companii din domeniul tehnologiei medicale își vor îndrepta atenția către producerea unor roboți sau a unor sisteme de poziționare a implanturilor care să îmbunătățească performanța chirurgicală. Multe dintre aceste sisteme vor fi catalogate drept “roboți”, fără însă a îndeplini criteriile care fac din Mako cel mai performant sistem din domeniu, întrucât acesta este singurul care are capacitatea de a realiza secțiuni osoase, în cazul celorlalte tot mâna chirurgului fiind cea care efectuează tăieturile, ceea ce înseamnă că pot apărea, mici erori, firești la acest nivel. În situația robotului Mako, mâna chirurgului acționează brațul robotic și declanșează instrumentele tăietoare, astfel încât chirurgul are, în permanență, controlul asupra acestora. De asemenea, ortopedul urmărește un ecran special în care poate vizualiza modelul virtual al articulației și execută manevrele urmărind planul. Practic, atât timp cât brațul robotic și cel al chirurgului sunt sincronizate, se pot efectua secțiunile oase, iar dacă unul din cei doi se abate de la plan, sistemul se oprește.

Avantajele certe ale parteneriatului chirurg-robot

În afară de precizia operației și siguranța actului medical, tandemul medic chirurg - robotul Mako aduce pacienților beneficii clare, imediate. În primul rând, după mai bine de o sută de operații realizate cu acest braț robotic extrem de performant, doctorul Predescu concluzionează că, spre deosebire de operația clasică, durerile postoperatorii sunt mult reduse, stabilitatea genunchiului oferă siguranță pacientului, iar mobilitatea se apropie foarte mult de cea normală, a unei articulații neafectate de probleme. Deși nu există încă studii concludente, care să certifice rezultatele pe termen lung întrucât tehnologia este foarte nouă, primele date, adunate în ultimii zece ani, certifică faptul că uzura unei proteze implantată cu ajutorul robotului Mako este mult mai mică decât în cazul unei operații clasice, ceea ce s-ar putea traduce printr-o durată de viață a protezei peste bariera de 20-25 de ani, așa cum este uzual în prezent. Practic, pentru foarte mulți pacienți, va fi prima și singura intervenție chirurgicală în acest sens, în condițiile în care sunt îndeplinite criteriile normale de protejare a articulației. 

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies