Totul despre mastectomia terapautică și mastectomia profilactică


Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, dar este ușor de descoperit, tratamentul nu este foarte agresiv și este perfect vindecabil atunci când boala nu este descoperită în stadii avansate. Când vorbim de tratamentul chirurgical, trebuie să știm că există două tipuri de mastectomie, cea profilactică și cea terapeutică. 


Aflăm când este recomandată fiecare de la medicul chirurg Victor Titirez, specializat în chirurgia oncoplastică a sânului și coordonatorul Centrului de Excelență în Patologia Sânului din cadrul Spitalului Euroclinic. 

Care este riscul de a dezvolta cancer de sân?

Doctor Victor Titirez: "O femeie normală, care nu are risc de cancer de sân în familie, are un risc de unu din opt. Apartenența la sexul feminin este cel mai mare factor de risc."  

În ce caz se evită mastectomia?

Doctor Victor Titirez: "Depistarea în stadiu incipient ne mai aduce un avantaj. Nu trebuie să fim foarte agresivi cu sânul. Mastectomia nu mai este obligatorie, cu alte cuvinte, putem păstra sânul. Putem face ceea ce se numește tratament conservator, adică să îndepărtăm nodulul și apoi să facem radioterapie pe zona respectivă." 

Ce înseamnă reconstrucția sânului?

Doctor Victor Titirez: "De cele mai multe ori, avem ocazia de reconstrucție a sânului. Evident, un sân reconstruit nu o să fie niciodată precum un sân natural, dar se apropie mult. Reconstrucția imediată se întâmplă în aceeași intervenție. Astfel, impactul psihic este redus semnificativ. 

Care este diferența între mastectomia profilactică și mastectomia terapeutică? 

Doctor Victor Titirez: "Sunt două lucuri absolut diferite. La mastectomia profilactică nu vorbim despre diagnosticul de cancer de sân, mastectomie profilactică înseamnă să îndepărtăm un organ normal, care la momentul operației este un organ normal, dar care are risc crescut de a dezvolta o problemă foarte mare, respectiv cancer de sân, în viitor. (...) Mastectomia profilactică e cea mai eficientă metodă de profilaxie. Eficiența ei ajunge la 90%." 

Ce alte metode de profilaxie a cancerului de sân există?

Doctor Victor Titirez: "Mai există și chemoprofilaxia. Doamna respectivă, care are un risc, va lua o pastiluță, în fiecare zi, mulți ani de zile. Iar pastiluța asta are rolul de a reduce apariția unui cancer de sân. Eficiența ei ajunge undeva la 50%, în funcție de tipul de muțație genetică existent. Este însă mai puțin eficientă decât mastectomia."

Cum se stabilește că există un risc semnificativ pentru cancer de sân?

Doctor Victor Titirez: "Principalul risc pentru care recomandăm mastectomia profilactică este testarea genetică care ne spune că pacientul respectiv are anumite mutații genetice. Cele mai cunoscute gene, primele care au fost investigate în urmă cu apropape 20 de ani, sunt genele BRCA 1 și BRCA 2. De atunci au fost continuu descoperite alte gene. În prezent, în mod uzual, se testează 23 de gene. Nu toate genele au același risc de a produce cancer."

Ce sunt genele BRCA 1 și BRCA 2?

Doctor Victor Titirez: "Cu toții avem genele BRCA 1 și BRCA 2. Ele sunt niște gene implicate în apărarea organismului, ne apără de dezvoltarea cancerului. Când nu funcționează bine, când sunt mutante, există risc de cancer de sân, cancer de ovar, cancer de pancreas, se asociază cu un anumit risc de cancer de prostată." 

De ce cancerul de sân e identificat în stadii avansate la noi în țară?

Doctor Victor Titirez: "Această statistică este valabilă pentru România. În Occident și-au dat seama că trebuie să prevină apariția cancerului de sân. De aceea au introdus programele de screening. Cancerul tot apare, dar una e să îl detectezi la început și alta e să îl tratezi în stadii avansate. Aș spune că aceasta este principala problemă a României, depistarea în stadii avansate, pentru că nu există un program de screening.” 

Urmărește interviul integral mai jos 

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies