10 + 1 destinații în care poți să iei viața de la capăt


Să ne aventurăm din nou, să explorăm, să călătorim! Asta ne dorim cu toții acum, când avem o așa de mare nevoie de necunoscut, de timp pentru suflet, de timp pentru noi.

Foto arhivă personală

Te invit alături de mine într-un ocol al Pământului în 80 de zile, în care mergi ca să te întorci un alt om – locuri ideale pentru retreats. 11 Destinații de vis prin care să descoperi o altfel de geografie – cea a inimii și-a fericirii. Un tur de zeci de rânduri, care, deși virtual, să te inspire și să te ajute să te uiți cu liniște înăuntrul tău. E o călătorie fără bagaje – vino tu, așa cum ești! 

1. Bhutan – Regatul Fericirii

Între Tibet și China, aproape de India, Bhutan este un regat în care pare că timpul s-a oprit și copacii, pământul și bhutanezii, susțin restul lumii, în alergarea ei. Și când te gândești la ironia faptului că Thimpu este capitala acestui regat aflat în afara timpului…Budiști fiind, oamenii acestei țări trăiesc după principii de viață pentru al căror înțeles, noi, vesticii, ne petrecem viața citind și meditând. Vei descoperi pe străzile regatului case pictate și oameni fericiți, căci Bhutan are un minister al fericirii, care măsoară starea de bine a oamenilor și ce ar putea să le servească bucuriei de viață. În opt zile, printre rugăciunile din mănăstirile bhudiste, plimbările prin văile de la poalele Himalaya sau tratamentele naturiste tibetane, cei care vizitează Bhutan simt că se regăsesc pe sine, descoperind în normalitatea celor din Regatul Fericit idealuri la care speră în viața de zi cu zi. 

2. Marele Zid Chinezesc

Să ajungi aici în februarie, în preajma Anului Nou Chinezesc, să înveți practici de Feng Shui și să-ți pui ceva roșu pe tine, pentru a atrage norocul, să înțelegi că lumea ta este doar o variantă a Lumii și că poți învăța încă atât de multe lucruri noi. Pornind din Beijing, la pas pe Marele Zid Chinezesc, nu-ți trebuie mai mult de șapte zile să conștientizezi că lumea pe care o vezi la poalele lui îți poate arăta umbre și lumini noi, iar tu, despre tine, vei descoperi că gândurile tale sunt într-o simbioză perfectă cu pământul pe care calci.

3. Madagascar

Cu pământurile ei colorate și speciile sale unice pe Glob, această insulă africană – printre cele mai mari din lume, pare să poarte în atmosfera ei secretul abundenței. Se spune că în cele mai puternice contradicții stă secretul Universului, așa că, sărăcia populației malgașe, în antiteză cu bogăția florei și faunei ei, ariditatea pământului, față de deschiderea apei ce înconjoară insula, îți va oferi posibilitatea să înțelegi că viața, deseori, se întâmplă la mijloc – între cer și pământ, bogăție și sărăcie, iubire și frică. După cinci zile pe-aici, aș pleca în Maurițius, dar asta este o poveste pe care o vom termina altă dată.

4. Delta Dunării 

Să participi la întâlnirea unei mări cu un fluviu, poate fi o experiență care să te cucerească. Calmul oamenilor, bogăția vegetației, abundența de păsări, culorile apei și felul în care asfințitul arată, sau spectacolul pe care o lună plină care iese din mare îl produce, toate invită în Deltă. Mai e un argument, deloc banal, legat de energia acestui loc, unul care parcă nu poate fi cunoscut total de om, care pare imposibil de explorat în întregime și nu se lasă descoperit ușor. Dunărea pare că te conduce spre deschiderea mării, dar până acolo te ”fură” cu culorile cerului, cu trestii care-ți fac cu mâna și păsări care te urmăresc până te pierzi prin gândurile tale și canalele Dunării. O astfel de incursiune printre ape și pământuri merită cinci zile din viața ta și e foarte asemănătoare cu căutarea spirituală a omului.  

5. Maroc

Acest loc este o întâlnire între tradiția arabă și cea creștină, între basm și realitate, fantastic și uman. Marocul naște un cântec în călătorii lui iar versurile poți să le începi în cunoscutul oraș Casablanca, să îl continui prin ”orașul albastru” – Chefchaouen și să-i simți refrenul în inima deșertului. După zece zile aici ai dori să te întorci încă zece, și alte zece, și alte zece, ajungând să scrii și tu cele 1001 de zile ale tale în Maroc.

6. Insulele Azore

Se spune despre aceste insule că sunt locul unde a fost odată Atlantida, iar când pui piciorul pe una dintre insulele care compun arhipelagul, simți că intri în contact cu o conștiință a adevărului. Așa sunt și locuitorii azorezi – prietenoși, dar fermi, de ajutor, dar respectând limitele casei lor, ospitalieri, dar păstrându-și dreptul de a te refuza. Oferă-ți opt – nouă zile să înveți despre fericire de-a lungul coastei Atlanticului și pe insulele acestea în care poți întâlni toate cele patru anotimpuri în aceeași zi și în care hortensiile țin loc de buruieni. Îți vine să crezi că putem trăi doar așa, cu inima plină și știind sigur că după soare, tot soare vine!

7. Bali

Fie că ți-a plăcut sau nu filmul ”Mănâncă, roagă-te, iubește”, Bali este locul în care simți cu adevărat de ce se vorbește cu seriozitate despre energia unui loc. Aici aproape că poți pipăi vibrația – această energie pe care o dăm și o luăm din locuri sau lucruri. Oamenii sunt la fel de fericiți ca în Bhutan, deși nimeni nu le calculează starea de spirit și sunt mereu dispuși să te ia la ei acasă și să te trateze regește. În Bali, nu-ți face planuri de vizitat, căci este genul de loc care-l poartă pe fiecare pe drumul lui și oferă fiecăruia ce are de învățat. Timp de zece zile, lasă-ți mintea să planifice o călătorie pe Insula Zeilor și vei înțelege de ce ți-ai dorit-o atât de mult.

8. Maldive

Uneori, tot ce ai nevoie este să fii într-un loc care nu te deranjează deloc din gândurile tale. În Maldive poți fi tu cu tine, sau cu aceia alături de care îți dorești să îți trăiești bine viața. Știi întrebarea aceea – ce ai lua cu tine pe o insulă pustie? Maldive pare a fi acea insulă. Ce iei cu tine aici intră într-o nouă lumină, nu doar datorită luminii soarelui în nisipul alb, ci și a liniștii care te cuprinde din toate părțile. Aici poți să vezi cum ești tu și cea sau cel de lângă tine, fără artificiile aglomeratei lumi. Ai investi nouă zile din viața ta pentru asta?

9. Transilvania

Nu, nu e un tărâm al vârcolacilor, ci locul în care oriunde te întorci ai vrea să fie acasă. Satele pitorești, munții și apele, verdele nesfârșit, calmul și pacea oamenilor sunt deja marca Transilvaniei. Timp de patru – cinci zile, fie că explorezi această zonă pe bicicletă sau cu rucsacul prin munți, fă ca musai să te pierzi pe dealurile din Poiana Călineasa, să te amesteci printre localnicii din Cund și să te bucuri că un prinț al lumii mari și-a făcut casă la Viscri. 

10. Cappadocia

După cinci zile în Cappadocia, s-ar putea să ți se pară caraghios să pășești pe pământ. Locul acesta este cunoscut pentru plimbările cu balonul de aer cald și pentru peisajele superbe pe care le înșiră în fața ochilor zburătorilor. E o ocazie minunată de joacă printre nori, de povești nemuritoare și camaraderie. Pe lângă asta, te-aș invita la o alergare pe cai, printre canioanele locului, și pe seară ți-aș deschide apetitul pentru ținutul turcesc cu un ceai de șofran și baclava.

11. Santiago de Compostela

Desigur, un drum inițiatic ar fi ceea ce ar putea încheia cel mai bine călătoria noastră în jurul lumii, dar valoarea lui vine din călătoria pe care o trezește în tine. Fie că străbați țările urmând Drumul Sfântului Iacob în nouă zile sau patruzeci sau că ajungi direct la destinație fără să parcurgi cei aproape 800 de kilometri, locul acesta trezește în celulele tale istorii mărețe, despre începuturi și sfârșituri de lume și te face să te întorci acasă cu dorința de a fi ocupat cu viața, nu cu detaliile ei. 

Despre Georgiana Spătaru

Georgiana Spătaru este facilitator de Exerciții de Fericire, concentrându-și atenția în ultimii ani pe zona de formare personală și coaching unei nișe deosebite: căutarea fericirii. Astfel, Georgiana a creat mai multe programe de dezvoltare emoțională și spirituală, printre care cursurile C.R.E.S.C. (Curs de Relaționare Emoțională și Spirituală pentru Copii) și a inglobat crezul ei în conceptul Exercitii de Fericire.

  • 10 + 1 destinații în care poți să iei viața de la capăt

vezi emisiunile doctor de bine

Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...
Celulele stem pot vindeca boli grave. Cum funcționează transplantul pentru tratarea...
Sfaturi utile pentru femeile care încearcă să rămână însărcinate. Ce spun...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies