Avertismentul unui medic din România: "Posibil ca Omicron să depăşească 25.000 de cazuri pe zi"


Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, atrage atenţia că varianta Omicron ar putea să se răspândească alarmant în România până la jumătatea lunii ianuarie 2022.


Acest fapt s-ar datora în mare parte faptului că aproximativ 60% din populația cu risc crescut din România nu este vaccinată.De asemenea, un alt factor care ar putea duce la un număr mare de noi infecţii în România este şi „întârzierea adoptării certificatului COVID”.

Adriana Pistol atrage atenţia că doar 25% dintre persoanele care au fost deja vaccinate cu schemă completă au efectuat și doza booster.

Medicul spune că, deşi a fost introdus Formularul de localizare a pasagerului (PLF), acesta nu este completat „într-o proporție foarte mare” de cei care vin în țară. Acest fapt îngreunează enorm anchetele epidemiologice, iar multe persoane nu respectă carantina. 

„În concluzie, avem o populație receptivă numeroasă, adică populația care se poate îmbolnăvi oricând, avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută. Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie, Omicron să depășească 25.000 de cazuri pe zi. Undeva la sfârșitul lunii ianuarie este posibil să devină comunitară”, a adăugat Pistol.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic
Cum să fac să fiu mai fericit? Psihologii spun că este o întrebare greșită
Vaccinarea anti-pneumococică și rolul ei esențial în lupta cu boala COVID-19
Cum rezolvăm petele pigmentare? Ce spune dr. Andreea Merticariu, medic primar dermatolog
Ce este chirurgia orală într-o singură etapă și ce beneficii are
Malnutriția înseamnă și mâncare de proastă calitate. Ce efecte negative are...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies