Boala autoimună cu care Monica Tatoiu se luptă de 42 de ani: „Nu te vindeci, o moștenești”


Monica Tatoiu a făcut câteva mărturisiri despre boala cu care se luptă de peste 40 de ani. Vedeta în vârstă de 66 de ani a rupt tăcerea despre afecțiunea pe care a moștenit-o de la tatăl ei și pe care nu i-a fost ușor să o țină sub control.


Femeia de afaceri a dezvăluit că de la vârsta de 24 de ani se confruntă cu psoriazis

”Doctorul meu nu mă lasă să stau la plajă decât în zona cu psoriazis. De aceea, trebuie să mă expun trei luni la soare, pentru că altfel sunt un fel de reptilă. Singura soluție e soarele, razele ultraviolete sunt foarte bune. De aceea, de ani buni plec în luna noiembrie în Caraibe. În general, femeile care au această afecțiune chiar suferă”, a spus Monica Tatoiu pentru Impact.

Monica Tatoiu susține că a moștenit boala de tatăl său și a transmis-o și fiului ei

”Cam 30% o au, iar boala ia forme foarte urâte. Nu te vindeci, o moștenești, în cazul meu e boală luată de la tata, iar fiul meu m-a moștenit pe mine, n-am ce să-i fac, asta-i viața și nu există tratament.

Există doar unul, niște injecții, dar care-ți afectează ficatul sau altele, ca la vaccinuri. Fiul meu era disperat. Mie mi s-a declanșat la 24 de ani și țin minte cum eram la 28, o reptilă de sus până jos. Imaginați-vă o fată tânără plină de bube”, a mai adăugat aceasta.

Totodată, aceasta a mărturisit că boala se agravează ori de câte ori este stresată: ”De câte ori sunt agitată, încep să mă mănânce coatele, genunchii, încheieturile, în general, la mine și gleznele. Am învățat să trăiesc cu chestia asta. A fost greu, dar sunt valuri care vin și trec. Dar, dacă stau la soare, s-a mai atenuat, măcar la coate. La mine se vede la televizor, pentru că gesticulez, mi se văd coatele. Și mă dau cu tot felul de creme. O soluție au fost cremele cu cortizon, dar nu le recomand, pentru că cortizonul face și bine, dar și rău”, a mai spus Monica Tatoiu.

Ce este și cum se manifestă psoriazisul?

Psoriazisul este o boală autoimună, care se manifestă prin descuamări însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite, la nivelul pielii, în special pielea genunchiului, cotului, dar și pielea capului (scalpul).

Cauzele care determină apariţia acestei boli nu sunt pe deplin elucidate, factorul genetic reprezentând însă o certitudine în stabilirea modalităţii de transmitere a bolii.

Psoriazisul poate afecta orice regiune a corpului, inclusiv unghiile şi zona genitală. Plăcile de psoriazis pot fi însoţite adesea de senzaţia de mâncărime sau arsură.

Semnele și simptomele psoriazisului pot varia de la o persoană la alta. Cele mai simptome frecvente sunt:

  • Piele uscată, crăpată care poate sângera
  • Senzație de mâncărime, iritație sau arsură la nivelul pielii
  • Leziuni roșii, inflamate acoperite cu scuame albe
  • Zone de piele pline de coșuri sau pustule
  • Articulații umflate și rigide
  • Unghii îngroșate crestate sau cu adâncituri punctiforme
Foto FAcebook

vezi emisiunile doctor de bine

Ce afecțiuni pot exista atunci când copilul nu poate respira pe nas. Explicațiile...
Mâncatul în cantități mari seara, un comportament de dependență. Cum apare,...
Atero-scleroză și principalul factor care o produce. Explicațiile medicilor
De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului
Anomalii de orgine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor
Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies