Bruce Willis renunță la actorie din cauza problemelor grave de sănătate. A fost diagnosticat cu afazie


Unul dintre cei mai populari actori de acţiune, Bruce Willis, este nevoit să se retragă din lumina reflectoarelor. Starul în vârstă de 67 de ani renunță la actorie din cauza problemelor grave de sănătate.


Familia lui Bruce Willis a anunţat că vedeta renunţă la actorie, după ce a fost diagnosticat cu afazia, o tulburare cauzată de afecţiuni ale creierului care afectează abilitatea unei persoane de a comunica,

Într-o postare pusă pe rețelele sociale, familia lui Bruce Willis a transmis următoarele:

„Pentru admiratorii lui Bruce, familia împărtăşeşte vestea că dragul nostru Bruce are probleme de sănătate şi recent a fost diagnosticat cu afazia, care îi afectează abilităţile cognitive. Prin urmare, Bruce renunţă la cariera care însemna atât de mult pentru el. Este o provocare pentru familia noastră şi suntem recunoscători pentru dragostea, compasiunea şi susţinerea pe care aţi arătat-o”, le-a transmis familia fanilor săi. 

Bruce Willis a fost nominalizat la cinci Globuri de Aur (câştigând unul pentru „Moonlighting”) şi trei Emmy (câştigând unul pentru „Moonlighting” şi altul pentru rolul său de invitat în „Friends”).

Ce este afazia?

Afazia reprezintă afectarea comunicării verbale prin producerea de leziuni în ariile cerebrale ce conţin centrii limbajului. Afazia poate determina alterări adiţionale ale proceselor de vorbire, ascultare, scriere şi citire, fără afectarea inteligenţei. Suplimentar se mai pot întâlni: dizartrie (dificultatea de a vorbi), apraxie (dificultatea de a îndeplini anumite acţiuni) şi tulburări de deglutiţie.

Cum se manifestă afazia?

Afazia se poate manifesta sub forma vorbirii în propoziții scurte sau incomplete, utilizarea unor cuvinte greșite sau în ordine necorespunzătoare fară a fi însoțită de deteriorare cognitiva a persoanei afectate.

Cauzele afaziei

Cauza cea mai frecventă de afazie este reprezentată de accidentele vasculare cerebrale. Principalele cauze de afazie sunt reprezentate de către:

  • Accident vascular cerebral;
  • Tumori cerebrale;
  • Infecții ale sistemului nervos central;
  • Boala Alzheimer;
  • Boala Parkinson;
  • Traumatisme cranio cerebrale;
  • Bolile degenerative.

În anumite cazuri, afazia deteriorează în mod semnificativ calitatea vieții persoanei și relațiile acesteia cu ceilalți, de aceea este foarte important ca membrii familiei și prietenii să vină în sprijinul afazicului, participând activ la recuperarea lui și la reintegrarea în circuitul cotidian.

Cu toate că în multe situații afazia este tratabilă, procesul de recuperare în sine este anevoios, cerând răbdare și perseverență, atât de la cel bolnav, cât și de la cei din preajma sa.

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies