Ce este bine să punem pe preşul de la intrare în cazul unui accident nuclear


Războiul din Ucraina a produs panică în lumea întreagă mai ales după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat ca forţele nucleare ale armatei ruse să fie puse în alertă. Oamenii au intrat în panică, iar mulţi români chiar au golit rafturile farmaciilor cumpărând cantităţi mari de iodură de potasiu. 


Președintele Consiliului Științific al ICN Mioveni, Șerban Valeca,  a explicat însă ce ar trebui să facem în cazul unui accident nuclear. 

"La îndemâna omului simplu stau câteva lucruri. În primul rând, îmi pare rău, dar, deși s-a anunțat că s-ar putea să nu mai purtăm mască, totuși, dacă este un accident nuclear, este bine să purtăm mască. Doi, pe preșul de la intrare se pune apă cu oțet, să ne ștergem pe tălpi. Se izolează ferestrele și ușile, deci nu aerisim casa și dacă avem un aspirator, îi dăm drumul să funcționeze în cameră ca o pompă aspiratoare. Deci, dacă cumva mai sunt particule prin aer, rămân pe filtrul aspiratorului.

Dacă se stă la țară, se izolează și animalele, se pune o pătură udă, se acoperă fântâna sau sursa de apă dacă nu avem sursă de apă curentă. Dacă este vară sau toamnă, vrem să folosim din grădină fructe sau legume, trebuie spălate cu apă rece. La fel și mâinile, se spală cu apă rece, ca să nu se deschidă porii și în cazul unei contaminări să rămână pe porul închis. Se spală foarte bine și se clătește. Se preferă conservele.", a explicat Șerban Valeca.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Când nu reacționăm bine la un aliment avem intoleranță sau alergie? Despre acest...
Cum ne ajută laptele în lupta cu poluarea și cum ne protejează astfel și rinichii
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies