Ce este Omicron invizibil, noua variantă mai puţin detectabilă de testele antigen 


Specialiştii atrag atenţia că Omicron are o subvariantă, numită BA.2, pe care OMS o investighează.Acesta a fost etichetat ca fiind "invizibilă", deoarece pare să nu fie detectată de testele rapide. Este posibil să fie mai ușor de transmis. În prezent, se dezvoltă rapid și există deja cazuri în Spania.


Omicron este în continuă mutație. Nivelurile ridicate de transmitere cresc șansele de apariție a unor noi variante sau subvariante.

Cele mai multe dintre ele nu sunt importante, nu aduc schimbări majore în pandemie. Altele, cum a fost cazul variantei delta și acum Omicron, o fac.

Noile mutații de la omicron au creat subvarianta BA.2. Aceasta a atras atenția pentru că prezintă modificări care ar putea da o altă turnură pandemiei de COVID-19. 

Acesta a fost supranumită "omicronul invizibil" sau "varianta silențioasă", deoarece are unele mutații care o fac mai greu de detectat cu majoritatea testelor antigenice.

Mutațiile BA.2 ar putea duce la mai multe erori în testele rapide

Aceste teste utilizează substanțe care detectează proteinele (antigene) pe care coronavirusul le are la suprafață. Modificările din noua subvariantă afectează aceste proteine detectate prin testul rapid.

Cel mai fiabil test de detectare, care este PCR, rămâne eficient, deoarece acest test detectează prezența codului genetic al virusului și nu doar a unei singure proteine. Cu toate acestea, există deja unii analiști care subliniază că acest lucru ar putea face ca și PCR să fie mai puțin fiabile.

Testele antigenice nu au fost niciodată 100% fiabile. Acestea au erori și este posibil să nu reușească să detecteze un rezultat pozitiv. Dar cu această subvariantă par să eșueze mai mult. Nu există încă niciun studiu clar.

Sursa foto: Shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Mâncarea care ne face mai deștepți. Lista alimentelor benefice pentru creier
Cât de importante sunt omega 3 și omega 6 pentru alimentați și motivul pentru...
Românii mor prin infarct sau AVC la vârste tot mai mici. În țara noastră există...
Cât de des trebuie să mergem la control la oftalmolog
Lista alimentelor care nu ar trebui să lipsească din dieta alimentară. Cum să...
Fumatul determină speciile agresive de bacterii din cavitatea orală să se multiplice...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies