Ce se întâmplă cu adevărat cu corpul tău când iei Ozempic, potrivit medicilor


În ultima perioadă, tot mai multe persoane au început să fie interesate de Ozempic, un medicament pentru diabet zahara, care este tot mai des prescris pentru pierderea în greutate. 


Fie că tocmai ați auzit zvonul, fie că știți pe cineva care îl ia, fie că luați chiar dvs acest medicament, poate vă întrebați: Cum funcționează Ozempic și ce îl face atât de eficient pentru pierderea în greutate?

Ozempic, care este un nume de marcă pentru semaglutide (alte mărci includ Wegovy și Rybelsus), a fost aprobat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) în 2017 pentru utilizarea la pacienții cu diabet. Administrat sub formă de injecție, medicamentul s-a dovedit a diminua riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte evenimente cardiovasculare majore la persoanele cu boli de inimă și diabet de tip 2 - și ajută, de asemenea, la pierderea în greutate, după cum tot mai mulți oameni descoperă pe propria piele.

"Înainte aveam fen-phen, acum avem Ozempic", spune Erin Parks, PhD, co-fondator și Chief Clinical Officer la Equip, un program virtual de tratament al tulburărilor de alimentație, comparând popularitatea Ozempic cu combinația de fenfluramină și fentermina cunoscută sub numele de fen-phen. Acel medicament a fost utilizat pe scară largă pentru pierderea în greutate înainte de a fi retras de pe piață în 1997 din cauza îngrijorării că ar putea cauza probleme cardiace la utilizatori.

Ozempic vă afectează atât creierul, cât și sistemul digestiv

Ozempic și alte mărci de semaglutide sunt cunoscute sub numele de agoniști ai receptorilor GLP-1, spune Raoul Manalac, MD, un expert în obezitate și director senior de experiență clinică pentru programul Ro's Body. 

GLP-1 reprezintă peptida asemănătoare glucagonului, un hormon intestinal cunoscut sub numele de incretină, potrivit Verywell Health, ai cărui experți scriu că "agoniștii receptorilor GLP-1 aparțin unei clase de medicamente cunoscute sub numele de mimetice de incretină".

"Medicamentele GLP-1, cum ar fi Ozempic, pot provoca pierderea în greutate printr-o serie de căi", explică Manalac. "Aceste medicamente acționează în mai multe locuri din organism, inclusiv în tractul gastrointestinal și în creier. În tractul gastrointestinal, încetinește rata de golire a stomacului, ceea ce duce la senzația de sațietate. Există, de asemenea, dovezi că aceste medicamente acționează la nivelul creierului, reducând foamea și diminuând pofta de mâncare. Acești doi factori combinați pot scădea pofta de mâncare și pot crește senzația de sațietate după mese mai mici."

Persoanele care iau Ozempic raportează că au mai puține pofte alimentare

Chester Wu, MD, recenzent medical pentru Rise Science, dezvoltă modul în care Ozempic funcționează pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate. 

"Agoniștii receptorilor de GLP-1 imită hormonul peptid-1 asemănător glucagonului. Atunci când mâncați, acest hormon stimulează secreția de insulină și suprimă producția de glucagon, care crește glicemia. Hormonul călătorește până la creier, ajutându-ne să ne simțim sătui", spune Wu pentru Best Life. Aceste medicamente "favorizează pierderea în greutate prin faptul că vă fac să vă simțiți mai repede sătui, reducând pofta de mâncare și scăzând preferința pentru alimentele bogate în grăsimi".

Medicamentul nu este lipsit de efecte secundare neplăcute

Dacă Ozempic sună ca un medicament miraculos, continuați să citiți. Wu enumeră greața, diareea, constipația, crampele, refluxul acid, balonarea, căderea părului și oboseala ca fiind doar câteva dintre efectele secundare pe care le pot avea persoanele care iau acest medicament.

Efecte secundare mai grave (deși mai rare) includ inflamația pancreasului (pancreatită), modificări ale vederii, insuficiență renală, boli ale vezicii biliare și un potențial risc crescut de cancer tiroidian, spune el. "Semaglutida provoacă tumori tiroidiene la animale, dar sunt necesare mai multe cercetări la om", explică el.

Concluzia lui Wu? "Cea mai mare parte a ceea ce știm despre medicamente provine din studiile legate de producător, Novo Nordisk. Așadar, trebuie făcute mai multe cercetări".

vezi emisiunile doctor de bine

De ce e bine să îți pui biroul înclinat la 15 grade și să stai cu picioarele...
Cum poți afla dacă ai infecția HPV și cum o poți trata pentru a nu ajunge la...
Apa și aerul introduse în dulciuri pot trata dependența de zahăr
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 28 mai 2023
Ce trebuie să fac să am peste 1.000 de tipuri de bacterii în intestin
Ce este teoria igienei și ce trebuie de reținut când vine vorba de copiii noștri....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies