Concediu menstrual. Țara din Europa care oferă femeilor trei zile libere lunar 


Femeile pot primi concediu pe perioada menstruației. Menstruația e principala cauză pentru care femeile lipsesc de la muncă.


Reprezentantele sexului slab acuză dureri menstruale care interferează cu activitatea zilnică. Randamentul angajatelor este afectat, mai mult sau mai puţin, în perioada ciclului menstrual, de aceea Spania oferă zile libere pentru recuperare.

Spania, prima țară europeană care va oferi dreptul la concediu menstrual

Femeile care suferă de dureri menstruale severe vor putea să își ia concediu de la locul de muncă timp de până la trei zile în fiecare lună. Acesta este planul care urmează să fie aprobat de Guvernul Spaniol săptămâna viitoare.

Proiectul de reformă va face din Spania prima țară europeană care va oferi dreptul la concediu menstrual. În prezent, doar unele țări asiatice, printre care Japonia, Coreea de Sud și Indonezia, precum și Zambia, acordă concediu menstrual.

Noua politică face parte dintr-un pachet de măsuri menite să protejeze sănătatea menstruală şi reproductivă. Proiectul include, totodată, eliminiarea necesităţii aprobării parentale pentru adolescentele de 16 şi 17 ani care doresc să facă întrerupere de sarcină.

De asemenea, absorbantele și tampoanele igienice vor fi oferite gratuit femeilor aflate în situații sociale marginalizate și li se va elimina TVA-ul din prețul de vânzare în supermarketuri.

Ce e Sindromul premenstrual SPM

Sindromul premenstrual, abreviat SPM, descrie o serie de simptome fizice, psihologice și comportamentale care apar la  aproximativ 3 din 4 femei, în zilele premergătoare apariției menstrei.

Sunt peste 150 de simptome asociate cu SPM, simptome la nivelul diferitelor organe și sisteme. Acestea apar normal pe fondul schimbărilor hormonale în ciclul menstrual bifazic, care este un proces normal, conceput în mod natural pentru instalarea sarcinii.

Simptomele care apar în perioada menstruaţiei sunt variate, printre aceste numărându-se tulburările de dispoziţie, anxietate, nemulţumire, durerea sânilor, pofte alimentare, oboseală accentuată, iritabilitate, nelinişte, depresie, dureri abdominale accentuate, stare de vomă, retenţie de apă, crampe musculare, dureri în articulaţii.

Forma severă a SPM, numită tulburare disforică premenstruală (TDPM),  apare la 3-5% din femeile ce au menstruație.

Foto Imago
 

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies