De ce durerile de genunchi se agravează iarna?


Simți mai multă durere sau înțepături în zona genunchilor atunci când temperatura scade? Genunchii parcă se blochează când decizi să ieși la alergat în parc, într-o dimineață geroasă, sau auzi cum trosnesc atunci când te ridici de pe canapea?


Află că nu ești singurul care pătește așa! Majoritatea oamenilor simt acest disconfort, în special cu înaintarea în vârstă.

Schimbarea vremii chiar influențează starea articulațiilor

Dar care este motivul? Paul Lee, chirurg ortoped, explică fenomenul. "Articulațiile sunt zone de joncțiune care participă la unirea a două sau mai multe oase și sunt înconjurate de saci cu lichid și cu gaze, care au presiune intra-articulară. Atunci când presiunea atmosferică scade, articulațiile se măresc, deoarece presiunea exterioară se modifică, iar presiunea interioară nu are timp să se adapteze celei din exterior".

Cei care suferă de probleme la genunchi pe tot parcursul anului pot experimenta un disconfort mai mare iarna, deoarece nervii devin mai sensibili la frig și apare inflamația, explică medicul.

Lichidul sinovial, „unguentul” din articulații, devine mai gros la temperaturi scăzute, făcând astfel articulațiile mai rigide și mai dureroase.

Pe vreme rece, o parte din sânge este direcționat către organele vitale (inimă, plămâni) pentru a se menține cald corpul, în timp ce extremitățile au de suferit. Totodată, frigul contribuie la atrofiere musculară, iar atunci devenim mai puțin flexibili ceea ce sporește probabilitatea de accidentare.

Iată cum atacă gerul

Gama bolilor agravate de frig este variată. Schimbările de temperatură, de umiditate și de presiune atmosferică agravează durerile artrozei, durerile reumatice, dar și durerile de spate sau de cap. Reumatismul este una dintre cele mai grave boli cauzate de frig, mai ales pentru că atacă articulațiile și dă dureri. 

Vremea rece vine și cu modificări ale stilului de viață, ce pot amplifica durerile de genunchi.Din cauza sedentarismul experimentăm mai multă rigiditate și durere musculară.

Prevenție

- Este important să adoptăm o viață activă, cu mișcare zilnică, pentru a preveni reducerea mobilității articulare.

- Înainte de practicarea unui sport sunt recomandate exercițiile de stretching, de întindere, de încălzire a articulațiilor. Doctorii avertizează să evitam pe cât posibil mișcările bruște, răsucirile, suprasolicitarea.

- Alegerea corectă a adidașilor pentru alergare este esențială. Încăltămintea trebuie să ofere stabilitate și să absoarbă șocul în timpul jogging-ului.

- O dietă echilibrată, sănătoasă, aduce un aport important de minerale și nutrienți necesari organismului.

- Hidratarea este de asemenea necesară. Atunci când consumul de lichide nu este suficient riscul de accidentare la genunchi este mai mare. Deshidratarea reduce flexibilitatea și crește uzura.

- Aplicațiile calde pe articulațiile dureroase ajută la relaxarea mușchilor și la îndepărtarea durerii.

- Îmbrăcămintea corespunzătoare sezonului rece și genunchierele termice oferă protecție împotriva frigului și a căzăturilor.

De cele mai multe ori, durerile de genunchi pot fi tratate acasă. Totuși, dacă durerea este  severă, sau dacă durează mult timp, atunci ar trebui să mergeți la medic.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Rolul vital al suplimentelor de vitamina D. Administrarea este esențială pe tot...
Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies