Femeile resimt canicula mai intens decât bărbații. Care este motivul?


Europa se sufocă pe măsură ce valul de caniculă se extinde. Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense și de mai lungă durată din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grad Celsius de la începutul erei industriale.


Cu greu facem față temperaturilor extreme. În acest context, medicii avertizează personale vulnerabile să acorde o atenție special stării de sănătate, să evite deplasările la orele la care soarele arde cu putere și să se hidrateze corespunzător. 

Femeile sunt mai afectate de caniculă

Femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbații la temperaturile ridicate extreme. Una dintre cauze ar putea fi faptul că femeile transpiră mai puțin și pierd mai greu căldura acumulată de corp, potrivit unui studiu realizat recent în Olanda.

Cine sunt persoanele vulnerabile în perioada de caniculă

Persoanele cu risc ridicat pe timp de caniculă sunt cele cu vârste de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli fizice sau psihice grave și femeile. Femeile în vârstă sunt mai expuse riscului decât bărbații. Cercetătorii au descoperit că ratele de mortalitate din cauza temperaturilor extreme sunt mai mari pentru femei.

Care sunt cauzele

Un motiv ar fi producția redusă de transpirație la femei. Rata maximă de transpirație la femeile tinere și sănătoase tinde să fie mai mică decât la bărbații tineri și sănătoși.

Persoanele în vârstă transpiră jumătate din cantitatea de transpirație a tinerilor, iar femeile jumătate din cea a bărbaților. Astfel, capacitatea femeilor în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută.

O altă cauză poate fi și stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular. Se pare că tensiunea cardiovasculară este mai mare la femei, ceea ce ar putea explica riscul mai mare de mortalitate al acestora în caz de căldură.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum detectăm stresul cronic și care sunt soluțiile
Beneficiile cafelei. Câte cești trebuie să bem pentru a slăbi mai eficient
Ce este „gândirea catastrofică” și cum învățăm să o gestionăm
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 02 octombrie 2022
Cum putem prepara cartoful fără să aducă la pachet kilograme nedorite
Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies