Greşeala pe care nu trebuie să o faci când este ger. Avertismentul medicilor 


Foarte mulţi români fac o greşeală mare atunci când este frig afară. Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că multe persoane ajung să se îmbolnăvească iarna din cauza unei greşeli mari pe care o fac fără să îşi dea seama. 


Specialiştii spun că frigul nu ne îmbolnăveşte. Mai mult, chiar dacă temperaturile sunt scăzute ar trebui să ieşim la aer. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem este însă alegerea unei vestimentaţii corespunzătoare. Dacă nu alegem hainele corespunzătoare, atunci ne putem la pericole. Medicii spun că una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac românii când este frig sau ger este aceea de a se înfofoli.

„Dacă este iarnă, este clar că nu ieşim afară în tricou. Nu trebuie însă nici să ne înfololim excesiv. Este recomandată o bluză de corp sau un tricou de bumbac peste care să luăm un pulover sau o geacă. O greşeală pe care o facem mulţi dintre noi este să ne îmbrăcăm bine în partea de sus a corpului, dar să luăm pe noi doar o pereche de blugi. Acest lucru nu ajută. Dacă afară este ger, este recomandat să avem pe sub pantaloni un colant de bumbac sau ştrampi, în cazul femeilor. O altă greşeală pe care o facem este să ne îmbrăcăm bine, dar să nu purtăm căciulă sau mănuşi. Frigul ne ia de la extremităţi şi de aceea acestea trebuie protejate cel mai mult“, spune Florin Tudor, medic internist.

Cu cât punem mai multe haine pe noi, cu atât cresc şansele de îmbolnăvire, atrag atenţia specialiştii. 

„Dacă luăm pe noi mai multe rânduri de haine, mai ales cele care sunt strânse pe corp, vom transpira şi automat ne va fi mai rece. Tot aşa răcim cel mai uşor. În cazul copiilor, părinţii greşesc când le pun fularul pe gură. Zona se umezeşte peste măsură şi aşa ajung să se dezvolte bacterii. Este complet greşit să ne acoperim gura ca să nu intre aerul rece pe acolo. De asemenea, nu luaţi mai multe perechi de şosete, deoarece afectaţi circulaţia şi veţi avea mereu picioarele îngheţate. Mai bine alegeţi încălţăminte îmblănită şi purtaţi o singură pereche de şosete pentru ca picioarul să se poată mişca în voie“, mai spune medicul.

De ce nu este recomandat să bem lichide calde iarna 

Medicul mai atrage atenţia că nu este indicat să bem lichide calde iarna, pentru că senzaţia de căldură este una temporară. 

Lichidele calde consumate iarna, atunci când suntem afară, nu ne ajută deloc. „Cu toţii avem tendinţa să bem ceai cald când suntem afară iarna. Acest lucru nu ne ajută. Senzaţia de căldură este temporară şi transpirăm imediat, lucru pe care nu îl dorim să se întâmple iarna. Nici alcoolul fier nu este indicat. Senzaţia de căldură este doar la nivelul pielii şi vom ajunge din nou să transpirăm. În sezonul rece este bine să consumăm alimente naturale care întăresc sistemul imunitar. Citricele sunt foarte bune, legumele cu frunze verzi, ghimbirul fac minuni, dar şi dovlecelul ajută corpul să se adapteze mai uşor la temperaturile scăzute“, mai spune medicul.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies