Mihaela Bilic recomandă sosul tzatziki: ”Blochează colesterolul”. Ingredientul esențial care nu trebuie să lipsească 


Bucătăria grecească pe cât este de delicioasă, pe atât este de sănătoasă. Calitățile nutriționale ale bucătăriei grecești și ale dietei cretanilor o recomandă în vederea obținerii unor numeroase beneficii pentru organism.


O adevărată încântare pentru papilele gustative este celebrul sos tzatziki. Tzatziki este un preparat foarte popular și ușor de realizat în doar câteva minute. În plus, este o opțiune sănătoasă și moderat calorică, cu 180 de calorii la 100g. 

Sosul grecesc este recomandat și de nutriționiști. Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook cum trebuie preparat deliciosul sos tzatziki pentru a evita grăsimile din smântână. Medicul atrage atenția asupra unui detaliu, care face o diferență enormă.

Sosul tzatziki poate fi preparat atât cu castraveți proaspeți, cât și murați, iar nutriționistul îi recomandă pe cei din urmă.

De ce trebuie să punem castraveți murați în tzatziki 

"Castraveții murați blochează colesterolul din smântână.

Chiar dacă nu suntem în Grecia și pe meleaguri românești se consumă vara faimosul sos tzatziki cu iaurt/smântână, castraveți și usturoi. Fie că e vorba de salate, cartofi prăjiți, carne sau pește, gustul lui acrișor-răcoritor ne bucură simțurile și ajută digestia. 

Usturoiul nu mai are nevoie de prezentare, puterile lui antimicrobiene și antivirale l-au ridicat la rang de apărător al sănătății. Despre lactatele fermentate numai de bine, sunt cele mai banale alimente cu efect probiotic, consumate în mod regulat completează și refac coloniile de bacterii benefice din intestin. 

Singura întrebare care rămâne este: ce fel de castraveți să folosim, proaspeți sau murați?

Oamenii de știință ne vină în ajutor cu un studiu îmbucurător. S-a analizat conținutul de colesterol și concentrația în produși de oxidare ai colesterolului din 3 tipuri de produse: smântână simplă, smântână cu castraveți proaspeți și smântâna cu castraveți murați în saramură. 

După ce sosurile au fost preparate, recipientele au fost ținute 3 săptămâni la frig și lumină pentru ca ingredientele să poată interacționa. 

Ce arată concluziile studiului

Rezultatele? O scădere semnificativă a conținutului de colesterol din smântâna cu castraveți murați: de la 4,03g/kg grăsime la 3,44g/kg grăsime.

Produșii de oxidarea colesterolului se formează în timpul depozitării. După cele 3 săptămâni de păstrare s-a constatat că în smântâna simplă procentul lor s-a triplat, în timp ce în smântâna cu castraveți oxidarea a stagnat.

Prin adăugarea de castraveți murați la smântână a crescut semnificativ activitatea antioxidantă. Efectele benefice sunt rezultatul sinergiei care se crează între produsele lactate și legume, dar mai ales procesului de fermentație lactică și coloniilor de bacterii cu bioeficiență crescută.

Încă un argument/o recomandare în favoarea sănătății și imunității noastre: combinați bacteriile lactice din iaurt și smântână cu cele din murături! Merg de minune împreună", scrie nutriționistul pe contul de Facebook.

Foto Imago
 

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies