O altă consecință a somnului insuficient: mai multă grăsime în zona abdominală


Dacă mai aveați nevoie de încă un motiv pentru a vă asigura că dormiți cât mai mult în fiecare noapte, un nou studiu a descoperit că somnul insuficient este legat de o creștere a acumulării de grăsime - în special a grăsimii abdominale nesănătoase din burtă, scrie Science Alert. 

Sursă foto: Unsplash

Experimentul randomizat a implicat 12 voluntari sănătoși, non-obezi, pe o perioadă de 21 de zile, constatând că lipsa unui somn suficient la participanții cu somn restrictiv a fost legată de o creștere cu 9% a suprafeței totale de grăsime abdominală și o creștere cu 11% a grăsimii viscerale abdominale.

Acest tip de grăsime viscerală se acumulează în profunzimea abdomenului, în jurul organelor interne, și a fost asociată anterior cu un risc crescut de boli cardiace și metabolice.

"Somnul inadecvat pare să redirecționeze grăsimea către compartimentul visceral, mai periculos", spune cardiologul Virend Somers de la Clinica Mayo din Minnesota.

"Important este că, deși în timpul somnului de recuperare s-a înregistrat o scădere a aportului caloric și a greutății, grăsimea viscerală a continuat să crească. Acest lucru sugerează că somnul inadecvat este un factor declanșator nerecunoscut anterior pentru depunerea de grăsime viscerală și că somnul de recuperare, cel puțin pe termen scurt, nu inversează acumularea de grăsime viscerală."

În timp ce grăsimea este depusă în mod normal sub piele de către organism, faptul că nu se doarme suficient pare să o mute mai adânc în zonele viscerale din jurul organelor, spun cercetătorii, unde poate provoca potențial mai multe daune.

Sursă foto: Unsplash

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies