Oamenii riscă să piardă până la 58 de ore de somn pe an până în 2099. Iată de ce


Oamenii din întreaga lume riscă să piardă între 50 și 58 de ore de somn pe an până în 2099 din cauza crizei climatice, potrivit unui nou studiu.


Cercetătorii au folosit brățări cu accelerometre interne pentru a măsura durata și momentul somnului la peste 47.000 de adulți din 68 de țări, timp de șase luni în medie, pentru un studiu publicat în revista One Earth.

Adulții ar trebui să aibă între șapte și nouă ore de somn, potrivit National Sleep Foundation. Probabilitatea de a dormi mai puțin de șapte ore a crescut cu 3,5% dacă temperaturile minime exterioare nocturne depășeau 25 de grade Celsius), comparativ cu temperatura de referință de 5 până la 10 grade Celsius, a constatat studiul.

"Pierderea de somn de 3,5% poate părea inițial o cifră mică, dar se adună", a declarat Alex Agostini, lector la departamentul de justiție și societate de la Universitatea din Australia de Sud din Adelaide. Ea nu a fost implicată în studiu.

Atunci când adulții nu primesc cantitatea de somn recomandată, aceștia pot avea probleme de concentrare, a spus Agostini. Efectele pe termen lung pot include un risc crescut al unor probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și gastrointestinale, a spus ea.

"Mulți dintre noi am făcut nopți albe la un moment dat în viața noastră - imaginați-vă că faceți asta de opt ori. Cum v-ați simți?" a spus Agostini.

O singură noapte la peste 30 de grade Celsius reduce timpul de somn cu aproximativ un sfert de oră pe persoană, a declarat autorul principal al studiului, Kelton Minor, doctorand la Centrul pentru Știința Datelor Sociale de la Universitatea din Copenhaga.

Cu toate acestea, vârstnicii au pierdut de două ori mai mult somn per grad de încălzire în comparație cu adulții tineri sau de vârstă mijlocie. Mai mult, pierderea somnului a fost de trei ori mai mare în cazul persoanelor în vârstă din zonele cu venituri mai mici, comparativ cu zonele cu venituri mai mari, a spus el. De asemenea, femeile au fost cu aproximativ 25% mai afectate de creșterea temperaturilor decât bărbații, a adăugat Minor.

vezi emisiunile doctor de bine

„Timpul înseamnă viață”, o campanie care ne învață cum să recunoaștem...
„Timpul înseamnă viața” în lupta cu AVC. Despre simptomele și importanța...
Prea multă grăsime pe burtă? Nu este doar un inconvenient estetic. La ce riscuri...
De ce dinții pot cauza digestie incorectă?
Oboseala continuă, simptom al unor probleme de inimă sau plămâni. Cum putem preveni...
Pacienții cu diabet își pierd dinții mai ușor. Cum putem ține glicemia sub control...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies