Pericolul vacanțelor all inclusive! Specialiștii spun că nu e deloc o alegere inspirată


În vacanţă suntem predispuşi să luăm în greutate, iar sistemul „all inclusive” reprezintă adevărate provocări culinare. Nu de puține ori, în momentul în care se văd în fața platourilor pline de bunătăți, turiștii devin mai lacomi și combină greșit alimentele, putând avea ulterior probleme digestive.


Pachetele "all inclusive" nu sunt o alegere inspirată, dacă nu se acordă o atenție sporită asupra consumului. Creşterea în greutate după o vacanţă de una-două săptămâni, poate fi de până la 5 kilograme, existând şi excepţii care depăşesc această valoare.

Sfaturi pentru cei care merg la all inclusive

Nutriţionistul-dietetician Adina Rusu a explicat de ce în perioada vacanţelor suntem mai predispuşi să luăm în greutate, cum ar trebui să arate programul meselor în astfel de zile, dar şi de ce regimurile de tip „all inclusive” reprezintă adevărate provocări culinare.

În timpul concediului nu trebuie să ne abatem de la cele trei mese ale zile, însă este necesar să facem acest lucru fără a crea dezechilibre: este important să nu renunţăm la micul dejun, iar masa de seară să nu fie la ore foarte târzii pentru a nu îngreuna digestia.

”Pe fondul relaxării şi al atmosferei plăcute, în vacanţe, avem tendinţa de a mânca mai mult. Este indicat ca, odată cu apariţia senzaţiei de saţietate, să ne oprim din mâncat şi, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe.

De asemenea, este recomandat să nu mâncăm foarte repede. A mânca înseamnă şi a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia şi instalarea mai rapidă a saţietăţii, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea şi aerofagia.

În plus, este indicat să nu consumăm alcool în exces, pentru că indiferent de tipul băuturilor alese, excesul trebuie evitat. Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantităţi mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariţia arsurilor gastrice şi a refluxului acid”, spune nutriționistul.

Un alt sfat este acela ca la cazările ”all inclusive” să ne limităm la fiecare masă la un singur fel de mâncare.

”Pentru a trece cu bine de provocarea culinară a vacanţelor „all inclusive”, ideal ar fi să alegem la fiecare masă câte un singur fel de mâncare, astfel încât să putem să controlăm porţiile. Practic însă, trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că este foarte greu să rezistăm tentaţiei de a nu gusta şi din alte feluri de mâncare după ce am consumat întreaga porţie pe care am ales-o iniţial”, spune Adina Rusu pentru Ziarul de Iași.

”Nu trebuie să ne păcălim şi să credem că dacă am mers mai mult pe jos, putem compensa meniurile copioase sau desertul cu care, poate, alegem să încheiem fiecare masă. Un singur desert sau un cocktail ar putea să ne aducă până la 1000 de kcal, energie destul de greu de compensat prin activitatea fizică desfăşurată în concediu”, a mai completat nutriționistul.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum poți afla dacă ai infecția HPV și cum o poți trata pentru a nu ajunge la...
Apa și aerul introduse în dulciuri pot trata dependența de zahăr
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 28 mai 2023
Ce trebuie să fac să am peste 1.000 de tipuri de bacterii în intestin
Ce este teoria igienei și ce trebuie de reținut când vine vorba de copiii noștri....
Topul afecțiunilor ușoare ale copilăriei, neplăcute pentru cei mici, dar și pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies