Practici meditația, ai o floră intestinală mai sănătoasă. Obiceiurile călugărilor budiști care îți vor schimba viața


Zeci de studii vorbesc despre importanța florei intestinale pentru starea de bine a întregului corp. Între starea mintală și starea stomacului e o legătură foarte puternică. 


Microbiomul din tractul digestiv creează neurotransmițători ce reglează activitatea cerebrală, calmează anxietatea și îmbunătățesc starea de spirit. Pe de altă parte, dezechilibrele la nivelul florei intestinale pot fi un factor ce duce la anxietate, depresie sau alte suferințe mintale.

Flora intestinală ne influenţează sănătatea mintală

Microbiota intestinală (Flora intestinală) joacă un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar, protejează organismul împotriva agenților infecțioși, ajută la reducerea numărului de agenți patogeni și contribuie la sinteza de vitamine B1, B6, B12, K. Compoziția microbiotei nu numai că este unică pentru fiecare persoană în parte, dar se poate modifica și fluctua în funcție de fiecare etapă a vieții.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul General Psychiatry, practicarea meditaţiei poate contribui la îmbunătăţirea florei intestinale, ceea ce aduce beneficii pentru sănătatea fizică, dar şi mintală. Meditaţia regulată şi profundă, efectuată timp de mai mulţi ani, poate ajuta la îmbogăţirea microflorei intestinale, ceea ce duce la reducerea unor probleme de sănătate la nivel fizic dar şi psihic, precum anxietatea, depresia şi bolile de inimă.

Obiceiurile călugărilor tibetani

Cercetătorii au analizat un grup de călugări tibetani în comparaţie cu vecinii lor. Ei au examinat 37 de călugări budişti tibetani de la trei temple şi 19 dintre vecinii lor. Călugării practicau de trei până la 30 de ani cel puţin o formă de meditaţie profundă, două ore pe zi.

Experţii au descoperit că microorganismele din intestine - inclusiv bacterii, ciuperci şi virusuri - erau considerabil diferite între cele două grupuri studiate. Câteva dintre organisme erau "semnificativ mai bogate în grupul care medita", au constatat cercetătorii.

"Mai multe dintre bacteriile semnificativ mai bogate în cazul grupului care practica meditaţia erau asociate cu ameliorarea problemelor psihice, sugerând că meditaţia poate influenţa anumite bacterii care pot avea un rol în sănătatea mintală. Microflora bogată a călugărilor a fost asociată cu un risc redus de anxietate, depresie şi boli cardiovasculare şi poate îmbunătăţi funcţia imunitară. În general, aceste rezultate sugerează că meditaţia joacă un rol pozitiv în stări psihosomatice şi în starea de bine", au notat oamenii de ştiinţă.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies