Restricţiile care vor fi eliminate de la 1 februarie. Se renunţă la lista ţărilor cu risc epidemiologic


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat care sunt principalele restricţii ce vor fi eliminate de la 1 februarie. CNSU s-a întrunit luni pentru a analiza modificarea condiţiilor de carantinare.


 În urma şedinţei, autorităţile au decis eliminarea listei ţărilor cu risc epidemiologic şi scurtarea carantinei pentru persoanele nevaccinate care soses în România. 

„De astăzi se elimină lista țărilor cu risc epidemiologic. Prin măsurile adoptate azi, se elimină terminologia de state aflate sub anumită culoare, în funcție incidență.

Regula generală va fi: Se instituie carantina pentru 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificat digital – vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea

Vor fi și excepții, precum copiii cu vârsta sub 12 ani. Carantina pentru persoanele care au fost contact direct se reduce la 5 zile. Exceptați cei trecuți prin boală, care au maxim 90 de zile de la ieșirea din izolare.La acest moment, nu e nevoie de o decizie privind chemarea la lucru a cadrelor medicale care au COVID. Situația e încă sub control. Hotărârea se aplică imediat ce este publicată.Nu există obligația testării unei persoane, după cele 5 azile de izolare”, a anunţat şeful DSU.

Situaţiile în care românii în carantină pot cere exceptarea de la cele 5 zile 

Situațiile în care românii aflați în carantină pot cere să fie exceptaţi de la cele cinci zile de carantină sunt „situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative”.

Autorităţile noastre vor să reducă perioada de carantină la cinci zile, pentru persoanele nevaccinate care sosesc în România şi nu prezintă certificat digital care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea.

„Se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”, se precizează în Hotărârea CNSU nr. 6 din 31.01.2022.

Sursa foto. shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Când nu reacționăm bine la un aliment avem intoleranță sau alergie? Despre acest...
Cum ne ajută laptele în lupta cu poluarea și cum ne protejează astfel și rinichii
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies