Să te urci la volan după ce ai dormit mai puțin de 5 ore este ca și cum ai conduce beat


Pentru majoritatea șoferilor este logic că nu se poate conduce în stare de ebrietate, deoarece alcoole afectează simțurile și îi face mai predispuși să provoace accidente rutiere. 


Cu toate acestea, nu toată lumea știe că dormitul mai puțin de cinci ore provoacă același efect ca și alcoolul atunci când se conducem o mașină.

Un studiu publicat de un grup de cercetători australieni în revista Nature and Science of Sleep s-a bazat pe statisticile conform cărora 20% din accidentele de mașină înregistrate în Australia în ultimii 20 de ani au fost atribuite oboselii. 

Cu ajutorul altor date, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că dormitul mai puțin de cinci ore este asociat cu un risc de două ori mai mare de a fi implicat într-un accident de mașină, la fel ca în cazul șoferilor beți. Mai mult, riscul crește cu cât se doarme mai puțin.

"Unele studii au sugerat chiar că, atunci când un șofer a dormit între zero și patru ore în noaptea precedentă, ar putea avea de până la 15 ori mai multe șanse de a avea un accident", au adăugat autorii.

"Nu există în prezent nicio modalitate de a evalua oboseala pe șosea: nu există un test de respirație sau de sânge care să poată evalua cât de mult ați dormit sau cât de amețit sunteți", au explicat cercetătorii. 

vezi emisiunile doctor de bine

De ce e bine să îți pui biroul înclinat la 15 grade și să stai cu picioarele...
Cum poți afla dacă ai infecția HPV și cum o poți trata pentru a nu ajunge la...
Apa și aerul introduse în dulciuri pot trata dependența de zahăr
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 28 mai 2023
Ce trebuie să fac să am peste 1.000 de tipuri de bacterii în intestin
Ce este teoria igienei și ce trebuie de reținut când vine vorba de copiii noștri....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies