Se schimbă ora! Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de vară


România se pregătește pentru trecerea la ora de vară și cei mai mulți se bucură că zilele vor deveni din ce în ce mai lungi. Mai multe ore cu lumină naturală sunt benefice pentru organism și pentru felul în care ne organizăm timpul, însă schimbarea orei este, de fapt, un șoc pentru organism. Așa se explică, poate, că o vreme pare că suntem debusolați și chiar astenici.


România trece la ora de vară în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna martie. Concret, în noaptea de 26 spre 27 martie, ceasurile se dau cu o oră înainte și ora 3.00 devine ora 4.00. 

Ce impact are schimbarea orei asupra sănătății

În noaptea în care are loc trecerea la ora de vară pierdem, practic, o oră din somn, iar ziua are doar 23 de ore, în loc de 24, fiind cea mai scurtă din an. Din această cauză apar și o serie de probleme pe care corpul și creierul au nevoie de ceva timp pentru a le remedia.

Ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn, se dereglează odată cu cele 60 de minute pierdute și recuperarea nu se face de azi pe mâine, chiar dacă te culci și te trezești la aceeași oră și după ce se dau ceasurile înainte. Dereglarea ritmului circadian influențează starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți.

Oboseala acumulată în primele zile după schimbarea orei poate aduce probleme de concentrare, o creștere a riscului de probleme cardiovasculare. Crește, totodată, și expunerea la accidente, tocmai din cauza lipsei de putere de concentrare și a diminuării atenției.

Cât durează efectele schimbării orei

Corpul are nevoie de până la două săptămâni pentru a se readapta, timp în care fiecare dintre noi poate înregistra stări de somnolență accentuată dimineața sau în timpul zilei, slăbiciune fizică și psihică.

Odată ce corpul reușește să recupereze cele 60 de minute de somn pierdute în momentul schimbării orei, organismul își reia funcțiile normale și veți scăpa, teoretic de probleme, până la următoarea schimbare a orei.

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies