Studiu. Somnul insuficient poate duce la scăderea testosteronului


În timp ce dormiți, corpul crește producția de testosteron. Astfel, nivelul de testosteron atinge un vârf între 6 și 8 dimineața, de unde și erecțiile matinale, sinonime cu o bună sănătate sexuală, după cum relatează Men's Health. Și scade pe tot parcursul zilei până la ora 20:00, când nivelurile sunt cele mai scăzute.


 

Dacă nivelul de testosteron este sub limita recomandată, este foarte probabil să ne modifice în mod negativ modelul de somn, ducând la insomnie și alte tulburări mai mult sau mai puțin grave.

Într-un studiu realizat în urmă cu câțiva ani în Psychoneuroendocrinology, în care au fost luați în considerare 67 de bărbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani, s-a constatat că toate punctele enumerate mai jos sunt strâns legate de nivelul de testosteron:

  • Scăderea timpului petrecut treaz

  • Eficacitatea somnului lor (cât de odihnitor sau nu este).

  • Numărul de episoade REM și durata acestora.

Cu alte cuvinte, cu cât nivelul de testosteron este mai ridicat, întotdeauna în limite optime, cu atât odihna este mai multă și mai bună.

Prea puțin somn scade nivelul de testosteron

Lipsa somnului duce la o scădere a testosteronului la bărbați. S-a demonstrat că lipsa somnului determină o reducere semnificativă a glucozei, ceea ce îi face pe bărbați mult mai rezistenți la insulină.

Aceasta este o veste proastă, deoarece sindromul metabolic și diabetul sunt asociate cu niveluri scăzute de testosteron.

În 2010, un studiu a arătat că scăderea nivelului de testosteron are mult de-a face cu pierderea somnului în etapele III și IV.

Începând cu vârsta de 40 de ani, procentul acestui somn începe să scadă. Atunci când somnul profund este de aproximativ 7%, nivelul de testosteron începe să scadă progresiv.

Un somn bun poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al testosteronului, reduce riscul apariției mai multor boli cronice și vă ajută să vă simțiți mai bine în timpul zilei.

 

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies