STUDIU Vorbitul la telefon, asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială


Vorbitul la telefonul mobil timp de 30 de minute sau mai mult pe săptămână este asociat cu un risc cu 12% mai mare de hipertensiune arterială în comparație cu mai puțin de 30 de minute, potrivit unei cercetări publicate în European Heart Journal - Digital Health, o revistă a Societății Europene de Cardiologie (ESC).


Ceea ce contează pentru sănătatea inimii este numărul de minute pe care oamenii le petrec vorbind la telefoanele mobile, deoarece mai multe minute înseamnă un risc mai mare", spune autorul studiului, profesorul Xianhui Qin de la South Guangzhou Medical University din Guangzhou, China. Anii de utilizare sau utilizarea unui handsfree nu au influențat probabilitatea de a dezvolta hipertensiune. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma rezultatele", spune el.

Aproape trei sferturi din populația mondială cu vârsta de peste 10 ani deține un telefon mobil. Aproximativ 1,3 miliarde de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani au hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru atac de cord și accident vascular cerebral și una dintre principalele cauze de deces prematur la nivel mondial.

Niveluri scăzute de frecvență radio

Telefoanele mobile emit niveluri scăzute de energie de radiofrecvență, care au fost asociate cu creșterea tensiunii arteriale după o expunere pe termen scurt. Rezultatele studiilor anterioare privind utilizarea telefoanelor mobile și tensiunea arterială au fost inconsecvente, probabil din cauza faptului că acestea au inclus apeluri, mesaje text, jocuri etc.

Acest studiu a examinat relația dintre efectuarea și primirea de apeluri telefonice și hipertensiunea arterială nou-înființată, utilizând date din UK Biobank. Au fost incluși în total 212.046 de adulți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani fără hipertensiune arterială.

Informațiile privind utilizarea unui telefon mobil pentru a efectua și a primi apeluri au fost colectate prin intermediul unui chestionar tactil auto-raportat la momentul inițial, inclusiv anii de utilizare, orele pe săptămână și utilizarea unui dispozitiv hands-free/cu difuzor. Participanții care au folosit un telefon mobil cel puțin o dată pe săptămână pentru a efectua sau a primi apeluri au fost definiți ca utilizatori de telefoane mobile.

Cercetătorii au analizat relația dintre utilizarea telefoanelor mobile și hipertensiunea arterială nou-înființată după ajustarea pentru vârstă, sex, indicele de masă corporală, rasă, deprivare, antecedente familiale de hipertensiune arterială, educație, fumat, tensiune arterială, lipidele din sânge, inflamație, glicemie, funcție renală și utilizarea de medicamente pentru reducerea colesterolului sau a glicemiei.

Vârsta medie a participanților a fost de 54 de ani, 62% erau femei și 88% erau utilizatori de telefoane mobile. Pe parcursul unei urmăriri medii de 12 ani, 13.984 (7%) de participanți au dezvoltat hipertensiune arterială.

Utilizatorii de telefoane mobile au avut un risc de hipertensiune cu 7% mai mare decât non-utilizatorii. Cei care au vorbit la telefonul mobil 30 de minute sau mai mult pe săptămână au avut cu 12% mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială nou apărută decât participanții care au petrecut mai puțin de 30 de minute la convorbiri. Rezultatele au fost similare pentru femei și bărbați.

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies