Teflonul din tigaie poate provoca cancer? Mit sau adevăr?


Tigaia este unul dintre cele mai populare ustensile din bucătărie, ba chiar îndrăznim să spunem că este cea mai importantă și cea care ne ajută mereu la toate rețetele noastre. 


Se pare că această ustensilă există de mult timp, deoarece, conform informațiilor prezentate, primele versiuni de tigăi au fost găsite în Pompei și Herculaneum. Cu toate acestea, bucătăria și ustensilele ca atare au început să se evidențieze începând cu secolele XVI și XVII.

Există doar tigăi de teflon?

Fals. De fapt, acestea sunt cele care funcționează cel mai bine, datorită antiaderenței, dar asta nu înseamnă că sunt singurele unelte pentru gătit, deoarece există și cosin, aluminiu, ceramică, titan și chiar oțel inoxidabil. 

Nu li se întâmplă nimic dacă le pui fierbinți sub robinet.

Fals. Potrivit experților și producătorilor de tigăi, atunci când punem o tigaie fierbinte sub robinetul cu apă rece aceasta riscă sa se deformeze. Ca urmare este posibil ca aceasta să nu mai stea fixă pe plita aragazului. 

Teflonul din tigăi poate provoca cancer

Fals. Mulți au asociat teflonul cu cancerul, dar conform oamenilor de știință de la Universitatea Complutense din Madrid, teflonul îndeplinește cerințele Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), materialul este inert și nu reacționează cu alte substanțe chimice, nici alimente. Deci nu este toxic, dar se lipește de suprafață cu un fel de lipici, acid perfluorooctanoic (PFOA), care este expus, de exemplu când cade teflonul. Dacă îl răzuiești cu o furculiță sau îl speli cu o fibră, ar putea provoca efecte cancerigene în organism, dar atât timp cât este intact, nu se întâmplă nimic.

Tigaia din teflon ar putea fi toxică pentru sănătate

ADEVĂRAT. Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului, un organism al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) specializat în cercetarea cancerului, consideră că acidul perfluorooctanoic (PFOA), un compus din cleiul folosit pentru a pune teflonul în tigaie, ar putea cauza probleme la nivelul sistemului reproducător, renal și hepatic, așa că este recomandat ca atunci când teflonul se deterioreză, este recomandat să-l arunci imediat pentru a evita orice deteriorare.

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies