Un nou studiu indică faptul că cartofii sunt mai sănătoși decât crezi


Deși nu au toate beneficiile altor legume, cartofii pot fi o alegere sănătoasă dacă sunt preparați corect.


 

În ultimii ani, dietele cu conținut scăzut sau fără carbohidrați au devenit populare, ceea ce a dus la ignorarea cartofului în favoarea altor legume.

De fapt, cercetările au sugerat că aceste legume pot avea un impact negativ asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Cu toate acestea, o nouă cercetare a Universității Edith Cowan (ECU) a arătat că, deși cartofii nu au aceleași beneficii ca alte legume - cum ar fi reducerea riscului de diabet de tip 2 - problemele de sănătate asociate cu cartofii pot fi cauzate de modul în care oamenii îi prepară și cu ce îi mănâncă.

Mai mult de 54.000 de persoane și-au raportat aportul alimentar în cadrul studiului danez pe termen lung "Dieta, cancerul și sănătatea".

O analiză recentă a acestui studiu, condusă de Dr. Nicola Bondonno de la Institutul de Cercetare pentru Nutriție și Inovare în Sănătate al ECU, a constatat că persoanele care au consumat cele mai multe legume au avut cu 21% mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cele care au consumat cea mai mică cantitate de legume.

Pratik Pokharel, doctorandul Pratik Pokharel, a realizat analiza și a declarat că, deși cartofii nu au avut același impact asupra diabetului de tip 2, nu au avut nici un efect negativ.

"În studiile anterioare, cartofii au fost legați în mod pozitiv de incidența diabetului, indiferent de modul în care sunt preparați - dar noi am constatat că nu este adevărat", a spus dl Pokharel.

"În Danemarca, oamenii consumă cartofi preparați în mai multe moduri diferite; în studiul nostru, am putut distinge între diferitele metode de preparare. Când am separat cartofii fierți de piure, cartofi prăjiți sau chipsuri, cartofii fierți nu au mai fost asociați cu un risc mai mare de diabet: au avut un efect nul."

"În studiul nostru, persoanele care au mâncat cei mai mulți cartofi au consumat, de asemenea, mai mult unt, carne roșie și băuturi răcoritoare - alimente despre care se știe că cresc riscul de diabet de tip 2", a spus el.

"Când se ține cont de acest lucru, cartofii fierți nu mai sunt asociați cu diabetul. Rămân doar cartofii prăjiți și piureul de cartofi, acesta din urmă fiind preprat de obicei cu unt, smântână și altele asemenea."

 

 

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies