Vitamina care îmbunătăţeşte rezistenţa osoasă. Riscul de fractură scade considerabil


Vitamina care ajută la reducerea riscului de fractură osoasă. Oamenii de știință australieni au studiat legătura dintre spitalizările cauzate de fracturile osoase şi aportul de vitamina K1 în rândul a aproape 1.400 de femei mai în vârstă din Australia, pe o perioadă de 14,5 ani.


Astfel s-a descoperit că un aport mai mare de vitamina K1 este asociat cu un risc mai scăzut de spitalizare pe termen lung legat de fracturi osoase la persoanele în vârstă.

Studiul, publicat în revista "Food & Function", a arătat că femeile care au consumat mai mult de 100 de micrograme de vitamina K1 zilnic, echivalentul a aproximativ 125 g de legume cu frunze închise la culoare, au avut cu 31% mai puţine şanse de a suferi orice gen de fractură faţă de cele care au consumat mai puţin de 60 de micrograme de vitamina K1 pe zi.

Rezultate pozitive au fost raportate în ceea ce priveşte riscul de fractură de şold, cele care au consumat cea mai mare cantitate de vitamina K1 reducându-şi riscul de spitalizare la aproape jumătate.

Beneficiile vitaminei K1

Vitamina K este cunoscută sub numele de „vitamina de coagulare a sângelui” sau vitamină coagulantă, pentru rolul său important în vindecarea rănilor. Vitamina K joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea sistemului osos sau cardiovascular. Vitamina K joacă un rol important în buna funcționare a organismului, fiind la fel de importantă ca vitaminele A, D sau E. 

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K1

Alimente vegetale ce conțin vitamina K1: cruciferele, kale, spanacul, frunzele de nap, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde, varza murată, boabele de soia, murăturile, dovleacul, semințele de pin, afinele, fasolea verde, prunele, kiwi, uleiul de boabe de soia, avocado, mazărea verde, pătrunjelul, frunzele de sfeclă.

Alimente de origine animală ce conțin vitamina K1: ficatul de vită, cotletele de porc, carnea de pui, pasta din ficat de gâscă, brânzeturile tari/solide, brânzeturile moi, baconul, carnea de vită tocată, ficatul de porc, pieptul de rață, rinichii de vită, ficatul de pui, gălbenușul, brânza cheddar, brânza cu mucegai albastru, laptele integral, untul, smântâna.

Alte categorii de produse: ceaiul verde, germenii de grâu, soia, boabele de muștar, frunzele de păpădie

Doza zilnică recomandată de vitamina K1:

Sugari (0-6 luni) – 2 mcg

Sugari (de la 6 luni la 1 an) – 2,5 mcg

Copii (1-3 ani) – 30 mcg

Copii (4-8 ani) – 55 mcg

Copii (9-13 ani) – 60 mcg

Copii (14-18 ani) – 75 mcg

Bărbați (cu vârsta de 19 ani și peste) – 120 mcg

Femei (cu vârsta de 19 ani și peste) – 90 mcg

Femei gravide și care alăptează (14-18 ani) – 75 mcg

Femei gravide și care alăptează (cu vârsta de 19 ani și peste) – 90 mcg

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies