„Merișorul morții”! Acesta este pomul pe care dacă-l atingi, mori: Cum arată copacul


Numit de Cristofor Columb „merișorul morții”, acest copac este unul dintre cei mai otrăvitori din lume, conform Centrului Național de Informare în Biotehnologie (NCBI) și Treehugger.


Numit de Cristofor Columb „merișorul morții”, acest copac este unul dintre cei mai otrăvitori din lume, conform Centrului Național de Informare în Biotehnologie (NCBI) și Treehugger.

Arborele manchineel (Hippomane mancinella), nativ din America Centrală, este un copac pe cale de dispariție. El are fructe foarte dulci, însă extrem de periculoase. Mai mult, acest copac deține recordul mondial Guinness pentru „cel mai periculos copac”.

Fructele sale sunt foarte otrăvitoare și pot cauza moartea chiar și după o singură mușcătură. Odată ingerate aceste fructe provoacă ore de agonie.

„Am mâncat din acest fruct și avea un gust dulce plăcut”, a scris radiologul Nicola Strickland într-un articol din British Medical Journal în anul 2000 despre consumul de manchineel împreună un prieten. 

„Câteva clipe mai târziu, am observat o senzație ciudată de piper în gură, care a evoluat treptat către o senzație de arsură și o senzație de constricție a gâtului. Simptomele s-au agravat în câteva ore, până când abia puteam înghiți alimente solide din cauza durerii chinuitoare și a senzației unui nodul faringian uriaș.”

Nu numai merele acestui copac sunt otrăvitoare și pot fi letale, ci și scoarța, frunzele și seva lăptoasă, o picătură putând pârjoli pielea celor care se așază la umbra lui. 

Acest copac este atât de periculos că și fără să îl atingi poate duce la arsuri din cauza sevei groase și caustice. Acest copac eliberează aceste toxine pentru apărare. 

Ce simptome provoacă

În cazul contactului cu seva, simptomele pot varia de la o erupție cutanată până la dureri de cap, dermatită acută, probleme grave de respirație ori „orbire dureroasă temporară”, potrivit autorului David Nellis. Arderea sau tăierea lemnului nu este recomandată, deoarece fumul și rumegușul acestuia ard pielea, ochii și plămânii.

Consumul de fructe poate da simptome precum dureri abdominale, vărsături, sângerări și leziuni ale tractului digestiv, conform lui Nellis. Moartea este considerată un risc, dar mortalitatea cauzată de ingerarea fructelor este rară. 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum detectăm stresul cronic și care sunt soluțiile
Beneficiile cafelei. Câte cești trebuie să bem pentru a slăbi mai eficient
Ce este „gândirea catastrofică” și cum învățăm să o gestionăm
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 02 octombrie 2022
Cum putem prepara cartoful fără să aducă la pachet kilograme nedorite
Povestea electricității în organismul uman. Legătura dintre organele vitale și...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies