18 probleme majore pe care le au bolnavii de cancer în acest moment


Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra impactului generat de pandemia de Covid-19 asupra diagnosticării bolnavilor de cancer din România. Specialiștii în oncologie și experții care lucrează zi de zi cu pacienții spun care sunt cele mai presante nevoi ale bolnavilor de cancer.


România are nevoie, mai mult ca oricând, să accelereze demersurile pentru dezvoltarea și adoptarea unui Plan Național de Cancer menit să reducă povara acestei boli. Un astfel de instrument cadru este singura soluție pentru ca în România să se reducă incidența și mortalitatea prin cancer și totodată să crească calitatea vieții pacienților oncologici. Este concluzia reprezentanților Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) cu părilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului.

Conform acestora, pacienții oncologici sunt extrem de vulnerabili în fața provocarilor aduse de pandemia de Covid-19, iar situația este amplificată de lipsa unui Plan Național de Cancer (PNC) care ar avea ca obiective clare privind controlul cancerului prin:  

• prevenție și screening 

• prevenție prin vaccinare 

• stabilirea unui parcurs clar pacienților oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament și viața cu cancer (MONITORIZARE) 

• creionarea unor strategii clare în situații critice ce vulnerabilizeaza si mai mult pacientul oncologic (pandemie, cataclisme, conflicte armate, etc.) 

• identificarea de urgenta a unor soluții pentru situațiile în care accesul la investigații și tratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piață a unor medicamente, exportul paralel) 

• înregistrarea adecvata a cancerului pe baze populationale, compatibila cu bunele practici europene, pentru a asigura instrumentul esential pentru implementarea PNC prin: supravegerea epidemiologica a bolii, monitorizarea progresului in atingerea obiectivelor de proces si rezultat asumate, evaluarea eficacitatii interventiilor planificate, etc. 

Un Plan Național de Cancer pentru România este absolut necesar pentru managemetul integrat al pacientului oncologic. Planul Național de Cancer se impune a fi implementat ca document strategic cadru pentru combaterea și controlul cancerului la nivel național. 

Din păcate, așa cum o știam deja din sondajele și datele strânse de noi anul trecut de la pacienți și așa cum confirmă acum și datele oficiale recente, pandemia a avut implicații majore asupra diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici. De aceea, în 2021, solicităm autorităților să-și facă o prioritate din asigurarea accesului la diagnostic precoce, tratament și monitorizarea clinică a bolnavilor de cancer, inclusiv prin adoptarea pe scară mai largă a unor soluții tehnologice care să permită furnizarea unor servicii medicale la distanța (telemedicină, monitorizarea la distanță a unor parametri medicali etc.)”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC. 

2020 - diagnosticarea a scăzut, decesele au crescut

În anul 2020, diagnosticarea cazurilor noi a scăzut cu 30-40 la sută față de 2019. Dacă în 2019 au fost diagnosticați 11.000 de pacienți cu cancere bronhopulmonare, în 2020 cifra a scăzut la 8.000. Situația deceselor este tocmai pe dos: 10.000 de decese non-Covid în plus în luna noiembrie 2020, față de noiembrie 2019. 

Cine răspunde pentru aceste decese, care au fost mult mai numeroase decât cele din timpul războaielor? De ani de zile asistăm la adevarate tragedii ce se petrec în spitalele noastre unde, dacă nu murim de boala noastră, ne omoară sistemul!”, mai spune Cezar Irimia.

Cele mai arzătoare probleme ale bolnavilor de cancer în acest moment

Problemele semnalate de bolnavii de cancer din România, prin apel telephonic la call-center-ul FABC (021.253.05.91) au fost variate. Iată cele mai presante 18 probleme ale bolnavilor de cancer din România!

1. Pacienții consideră că majoritatea problemelor sunt cauzate de sistemul în sine, atât în mediul public, cât și în cel privat. 

2. Analizele privind markerii tumorali nu sunt decontate, iar pacienții sunt nevoiți să cheltuiască sume mari de bani pentru aceste investigații. 

3. Mare parte din medicamentele ajutătoare / conexe procesului terapeutic oncologic nu sunt gratuite și reprezintă costuri importante pentru pacient. 

4. Accesul la CT/RMN este foarte greu, conform biletului trimitere pentru procedură decontată  intervalul de așteptare atinge 6 - 8 luni - fapt confirmat public și de medici 

5. Comunicarea cu personalul medical și spital în general (în unele locuri) este foarte dificilă, indiferent că este sau nu pandemie. 

6. Pacienții semnalează faptul că medicii oncologi recomandă efectuarea CT/RMN în sistem privat, pentru rezultat în timp util. 

7. Comunicarea medic - pacient este foarte dificila spre zero (în unele locuri); medicul nu explică sau nu răspunde concret întrebarilor pacientului, de cele mai multe ori din lipsa timpului si a suprasolicitarii. 

8. Personalul medical este insuficient! Lipsa specialiștilor din sistem generează cozi la ușa cabinetului de pana la  8-12 ore! 

9. Majoritatea pacienților semnalează faptul că plafoanele de la CJAS se consumă mult prea repede, sunt insuficiente fondurile pentru a acoperi necesarul real de servicii si tratament. 

10. Sunt semnalate ambiguități sau condiții mult prea restrictive pentru pacienții are au nevoie de încadrare în grad de handicap. 

11. Pacieții consideră că se aplică o dublă taxare a serviciilor medicale, în sensul că sunt activi din punct de vedere al contribuțiilor la bugetul de stat, dar sunt nevoiți să plătească din buzunar o sumedenie de medicamente auxiliare, investigații, proceduri, etc. 

12. Pacienții care nu au informații elementare privind demararea procesului de investigare, diagnosticare, acces la tratament nu știu unde să se adreseze prima dată, se duc în „orb” și accesează potențiale investigații în funcție de bănuielile proprii. Considerăm că medicul de familie reprezintă primul îndrumator și trebuie să fie alături de pacient pe tot parcursul procesului terapeutic. 

13. Există echipamente care nu sunt folosite din lipsă de specialiști - ori nu există deloc, ori activează insuficient. 

14. Medicamentele oncologice specifice lipsesc din spitale sau din rețeaua cu circuit deschis, lipsă ce agraveaza starea de sănătate a pacienților. 

15. Întreruperea tratamentelor pacienților oncologici fără o argumentare științifică, cel puțin la nivel EU. 

16. Accesul anevoios în spitale, din cauza testării SARS-CoV-2 și a organizării defectuoase a traseelor. 

17. Discriminarea negativa a pacienților oncologici față de pacientii infectati cu Covid, ultimii avand prioritate ca și cum cancerul nu este prioritar și nu ar trebui tratat specific, la timp și fără amânări dat fiind natura iminenta a bolii !!! 

18. Vaccinarea pacienților oncologici, între incertitudine și adevăr.

Foto: Shutterstock

Vezi și VIDEO: Dr. Oana Daniela Toader, aflăm care sunt principalele cauze ale apariției cancerului de col uterin

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies