4 efecte negative pe care le poate avea aerul condiționat asupra sănătății 


Aerul condiționat este o binecuvântare atunci când temperaturile de afară sunt ridicate, dar, dacă nu este utilizat corespunzător, poate provoca tuse, ochi uscați, rigiditate sau poate îngreuna somnul.


Poate provoca tuse

Plămânii  pot avea de suferit din cauza expunerii constante la aerul rece, dar și din cauza schimbărilor bruște de temperatură atunci când ieșiți afară. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă există o diferență de peste 5º.  Această schimbare bruscă face ca stratul subțire de lichid care căptușește căile respiratorii să se evapore mai repede decât este înlocuit, provocând uscăciune, iritație și tuse.

Usucă pielea și ochii 

Dacă mediul înconjurător se usucă, una dintre consecințele folosirii aerului condiționat, poate provoca uscăciunea pielii și a ochilor, chiar conjunctivită, deoarece filmul lacrimal din ochi este alterat. Pentru a evita acest lucru:

  • Rămâneți suficient de hidratat. Rețineți că senzația de răcoare vă va reduce dorința de a bea apă.
  • Evitați viteza mare a aerului 
  • Nu fumați în interior.
  • Contracturi și dureri de cap 

Dacă jetul de aer rece este îndreptat spre tine, este foarte probabil să îți provoace contracturi ale mușchilor, în special în zona gâtului sau a umerilor, precum și la dureri de cap. Evitați acest lucru prin plasarea lamelelor pe orizontală, acolo unde iese aerul, cât mai paralel cu tavanul și nu spre podea.

Nu faceți greșeala de a seta temperatura prea scăzută (18º) atunci când ajungeți acasă. Aparatul va expulza mult aer la început pentru a ajunge la nivelul pe care l-ați setat, iar în câteva minute veți fi rece. Setați termostatul la aproximativ 22º.

Afectează somnul 

Un studiu realizat de Universitatea de Tehnologie Toyohashi din Japonia a arătat că dormitul cu aerul condiționat pornit modifică calitatea somnului.

Cercetătorii au descoperit că aerul afectează odihna chiar și atunci când este atât de scăzut încât aparent nu este perceptibil.

Conform datelor colectate, persoanele care au luat parte la cercetare s-au mișcat mai mult și mai brusc în pat de fiecare dată când aerul era pornit. 

vezi emisiunile doctor de bine

Când nu reacționăm bine la un aliment avem intoleranță sau alergie? Despre acest...
Cum ne ajută laptele în lupta cu poluarea și cum ne protejează astfel și rinichii
Durerile articulare se pot trata prin microparticule, introduse în vasele de sânge
Malformațiile aparatului urinar în cazul copiilor – informații utile pentru părinți
Ce înseamnă un nivel ridicat de transaminaze în sânge și ce boli poate ascunde
Medicamentul minune pe care oricine trebuie să-l aibă în casă. Se ia imediat după...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies