Abia acum s-a descoperit! Produsele pentru îndreptarea părului cresc riscul de a face o boală gravă 


Un studiu amplu publicat în The Journal of the National Cancer Institute a scos la iveală legătura dintre produsele pentru îndreptarea părului și o afecțiune extrem de gravă.


Astfel, produsele de hairstyling ar putea crește considerabil riscul de cancer uterin în rândul persoanelor care le folosesc în mod frecvent. Cancerul uterin este o formă relativ rară de cancer.

Cercetătorii au monitorizat 33.947 de femei diverse din punct de vedere rasial, cu vârste între 35 şi 74 de ani, pe o perioadă medie de aproape 11 ani. În acest interval, 378 de femei au dezvoltat cancer uterin.

''Am estimat că 1,64% dintre femeile care nu au folosit niciodată produse pentru îndreptarea părului vor dezvolta cancer uterin până la vârsta de 70 de ani, dar în cazul celor care le utilizează frecvent, riscul creşte până la 4,05%'', a declarat Alexandra White, coordonatoarea cercetării.

După ce oamenii de știință au luat în considerare alți factori de risc, riscul de apariție a cancerului uterin a fost de peste două ori mai crescut pentru femeile care au folosit produse pentru îndreptarea părului.

Produsele pentru îndreptarea părului conţin substanţe perturbatoare endocrine. Produsele au fost asociate anterior cu riscuri mai crescute pentru cancer de sân şi ovarian.

Ce este cancerul uterin?

Cancerul de col uterin, cunoscut și sub denumirea de cancer cervical, reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor de deces cauzate de cancer.

Cancerul de col uterin este modificarea neoplazică care se dezvoltă la nivelul celulelor colului  - partea inferioară a uterului, aflată în legătură cu vaginul. Este cauzat de mutațiile din ADN celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.

Simptomele nu se observă de la bun început, astfel că acest tip de cancer trebuie descoperit în stadii incipiente, înainte ca celulele precanceroase să se dezvolte. Cancerul cervical este unul dintre puținele tipuri de cancere care poate fi prevenit.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies