Al treilea caz de botulism în România. Boala duce la paralizie și deces. Care sunt alimentele de care trebuie să ne ferim


Un bărbat în vârstă de 39 ani, din județul Olt, este suspectat de botulism, fiind tratat la SJU Slatina. Acesta este al doilea caz anunțat în ultimele două zile în Olt și al treilea din luna septembrie 2022 și până în prezent. 


Între timp au fost semnalate suspiciuni de botulism și la alte spitale din țară, deși această toxiinfecție deosebit de gravă apărea, până nu demult, cu o frecvență extrem de redusă. 

Ce este botulismul

Anual, în țara noastră sunt semnalate mai multe cazuri de botulism.

Botulismul este definit ca o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum și afectează omul și numeroase specii de animale. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la exitus prin insuficiență respiratorie acută. Infecţia nu se transmite de la o persoană la alta.

Botulismul alimentar

Bacilul Clostridium botulinum  pătrunde în organism prin consumul de alimente contaminate, conservate şi păstrate necorespunzător.

Persoanele care dezvolta botulism ajung, de obicei, să ingereze bacteriile din consumul de alimente conservate de acasă sau articole care au provenit dintr-o cutie suficient de distrusa pentru a lasă bacteriile să intre. Botulismul mai apare și daca consumam carne stricată, expirată, sau dacă consumăm carne care nu este pregătită suficient de bine termic că să elimine bacteriile.

Alimente incriminate:

  • conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile personale: conserve de came, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate;
  • camea afumată, șunca preparată în casă, mezeluri, cârnați, unele specii de pești;
  • foarte rar - conservele preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate.

Alimentele contaminate pot apărea alterate ca gust și miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent însă, alimentele pot să arate perfect normal. Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice.

Simptome botulism

La adulţi, simptomele încep de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează după 4-14 zile.

Acestea sunt: lipsa puterii, uscăciunea gurii, dificultăţi la înghiţire şi vorbire, vedere dublă sau înceţoşată, paralizie. La sugar, semnele sunt greu de observat, deoarece includ constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab, lipsa puterii.Tratamentul trebuie instituit precoce (administrarea de fiole de antitoxină botulinică), întârzierea acestuia putând duce la paralizie, dificultăți de respirație și deces.

Botulism, măsuri de prevenție

Pentru prevenirea botulismului şi a altor toxiinfecţii alimentare este necesară respectarea următoarelor recomandări:

- evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minim 30 de minute);

- evitarea consumului de conserve al căror capac bombează;

- evitarea consumului de alimente cu aspect şi miros neplăcut;

- excluderea mierii din alimentaţia sugarului;

- curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale;

- conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;

- alimentele cu aspect şi miros neplăcut nu vor constitui hrană pentru animale;

- recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curăţate şi fierte;

- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile păstrării alimentelor preparate;

- asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);

- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;

- în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;

- evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;

- spălarea frecventă a mâinilor.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Otita este parte din răceală, spun medicii. Cum se tratează și de ce nu ajută...
Zâmbet sănătos: Cum poți să îți protejezi dinții și gingiile în vârsta...
„Și dinții de lapte dor”. Când trebuie dus copilul la stomatolog și ce probleme...
Mihaela Bilic, despre cât de sănătoasă este pâinea integrală pentru adulți...
Testarea infecției HPV se poate face simplu, acasă. Cum poate fi prevenit cancerul...
Prima operație pe creier realizată prin pleoapă. Pacient tratat de epilepsie la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies