Alimentele care reduc riscul dezvoltării demenţei. Cum să ai un creier mai sănătos pe parcursul vieţii


Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susține că, în prezent, peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă la nivel global, cea mai răspândită formă fiind boala Alzheimer. Deocamdată nu există un tratament pentru demenţă, dar prevenția și o dietă corespunzătoare ne poate ajuta să reducem riscul dezvoltării demenţei.


Potrivit unui studiu australian, un consum ridicat de alimente bogate în magneziu este asociat unei mai bune sănătăţi cerebrale pe parcursul vieţii. Aportul ridicat de alimente bogate în magneziu cum ar fi spanacul şi nucile ar putea reduce riscul dezvoltării demenţei.

Beneficiile dietei bogate în magneziu

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care consumă peste 550 mg de magneziu zilnic, vârsta creierului lor este, la 55 de ani, cu un an mai mică în comparaţie cu cei care au un aport normal de magneziu de 350 mg zilnic.

Efectele preventive ale unui aport alimentar mai ridicat de magneziu ar putea începe la persoanele cu vârsta în jur de 40 de ani sau mai devreme.

Femeile, în special cele aflate în postmenopauză, beneficiază mai mult, potrivit studiului, de efectele neuroprotectoare ale unei diete bogate în magneziu în comparaţie cu bărbaţii.

Importanța magneziului pentru organismul uman

Magneziul este un element nutritiv fără de care organismul nostru nu ar putea să funcționeze normal. Alături de fosfor, calciu, sodiu sau potasiu, acesta luptă pentru un corp sănătos, contribuind la sănătatea sistemului cardiovascular, osos, muscular sau nervos.

În general, doza zilnică de magneziu trebuie să vină din alimente. Atunci când alimentația nu este suficientă, trebuie să se găsească alte surse de magneziu, cum ar fi suplimentele nutritive.

Surse naturale de magneziu

Există numeroase alimente în care se găsește magneziul. O alimentație bazată pe legume verzi (salată, ceapă verde, broccoli, urzici sau spanac), pe nuci, alune, migdale sau alte oleginoase, pe avocado, banane, mere, fructe uscate sau pe cereale integrale, ciocolată neagră, soia, linte, mazăre, fasole, sfeclă, lapte și fructe de mare poate să aducă aportul normal de magneziu.

De asemenea, surse importante de magneziu pentru organism sunt considerate și semințele de susan, de in și cele de floarea soarelui, ciupercile, pâinea și produsele din făină de grâu integrală, ovăzul, cartofii, morcovul, orezul, pieptul de pui, carnea de vită, somonul și stafidele.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Efectele negative ale dinților lipsă. Ce spun medicii. „Sinusul se mărește”
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 martie 2024
Medicamentele antidiabetice care pot da rezultat fals-pozitiv la un eventual drug-test....
Cum apar cheagurile de sânge în creier. Drogurile și fumatul sunt unele dintre...
De ce nu este bine să mâncăm dulciuri dimineața. Costurile biologice sunt prea...
De ce nu este bine să luăm medicamente după ureche, doar ca să ne simțim mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies