Alimentele care reduc riscul dezvoltării demenţei. Cum să ai un creier mai sănătos pe parcursul vieţii


Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) susține că, în prezent, peste 55 de milioane de persoane suferă de demenţă la nivel global, cea mai răspândită formă fiind boala Alzheimer. Deocamdată nu există un tratament pentru demenţă, dar prevenția și o dietă corespunzătoare ne poate ajuta să reducem riscul dezvoltării demenţei.


Potrivit unui studiu australian, un consum ridicat de alimente bogate în magneziu este asociat unei mai bune sănătăţi cerebrale pe parcursul vieţii. Aportul ridicat de alimente bogate în magneziu cum ar fi spanacul şi nucile ar putea reduce riscul dezvoltării demenţei.

Beneficiile dietei bogate în magneziu

Cercetătorii au ajuns la concluzia că în cazul persoanelor care consumă peste 550 mg de magneziu zilnic, vârsta creierului lor este, la 55 de ani, cu un an mai mică în comparaţie cu cei care au un aport normal de magneziu de 350 mg zilnic.

Efectele preventive ale unui aport alimentar mai ridicat de magneziu ar putea începe la persoanele cu vârsta în jur de 40 de ani sau mai devreme.

Femeile, în special cele aflate în postmenopauză, beneficiază mai mult, potrivit studiului, de efectele neuroprotectoare ale unei diete bogate în magneziu în comparaţie cu bărbaţii.

Importanța magneziului pentru organismul uman

Magneziul este un element nutritiv fără de care organismul nostru nu ar putea să funcționeze normal. Alături de fosfor, calciu, sodiu sau potasiu, acesta luptă pentru un corp sănătos, contribuind la sănătatea sistemului cardiovascular, osos, muscular sau nervos.

În general, doza zilnică de magneziu trebuie să vină din alimente. Atunci când alimentația nu este suficientă, trebuie să se găsească alte surse de magneziu, cum ar fi suplimentele nutritive.

Surse naturale de magneziu

Există numeroase alimente în care se găsește magneziul. O alimentație bazată pe legume verzi (salată, ceapă verde, broccoli, urzici sau spanac), pe nuci, alune, migdale sau alte oleginoase, pe avocado, banane, mere, fructe uscate sau pe cereale integrale, ciocolată neagră, soia, linte, mazăre, fasole, sfeclă, lapte și fructe de mare poate să aducă aportul normal de magneziu.

De asemenea, surse importante de magneziu pentru organism sunt considerate și semințele de susan, de in și cele de floarea soarelui, ciupercile, pâinea și produsele din făină de grâu integrală, ovăzul, cartofii, morcovul, orezul, pieptul de pui, carnea de vită, somonul și stafidele.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies