Analize şi tratamente gratuite pentru persoanele neasigurate medical. Bolile pentru care se acordă facilități în noua lege 


Persoanele care nu sunt asigurate medical vor putea să beneficieze de anumite analize și tratamente gratuite.


Proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului 37/2022 referitor la reforma în domeniul sănătății a fost adoptat, luni, de Camera Deputaților.

Persoanele neasigurate medical, acces la testarea pentru virușii hepatici B, C și HIV și la terapiile specifice

Acesta prevede ca persoanele neasigurate să beneficiaze de aceleaşi servicii ca şi persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV şi, ulterior, de acces la terapiile specifice.

De asemenea, prin ordonanţă se stabileşte modificarea pachetului minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prin completarea cu servicii medicale de asistenţă medicală primară. Fondurile necesare pentru plata acestor noi servicii medicale vor fi suportate prin transferuri de la bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).

Hepatitele virale

România este ţara cu cel mai mare număr de bolnavi de hepatită din Europa, cu două milioane de bolnavi infectaţi cu virusul hepatitei B şi C. 

Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalenţă, cât şi prin consecinţele pe termen lung: ciroza hepatică şi complicaţiile ei, insuficienţa hepatică, cancerul hepatic şi nevoia de transplant hepatic.

Testarea salvează vieţi

Testarea este singura modalitate de a identifica infecția, deoarece purtătorii unui virus hepatitic nu au simptome specifice decât după zeci de ani de la infectare.  Hepatitele de tip B sau C nediagnosticate sau netratate la timp conduc la ciroză sau cancer hepatic

Depistate la timp, hepatitele virale pot fi tratate cu rată de vindecare sau control susţinut în 95-100% din cazuri.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să...
Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie...
Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare...
Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri...
Ce înseamnă să mâncăm sănătos. Miturile despre grăsimi și dulciuri, demontate

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies