Avertismentul cercetătorilor despre cel mai vândut medicament anti-durere din lume. Poate fi fatal consumul excesiv?


Cel mai vândut medicament anti-durere în lume, în cea mai mare parte fără rețetă, paracetamolul este recomandat în numeroase patologii.


Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris, de asemenea, pentru a gestiona durerea cronică, în ciuda faptului că există puține dovezi privind beneficiile sale pe termen lung.

Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente

Persoanele cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol pe bază de prescripție medicală ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

Administrarea analgezicului pentru dureri de cap și febră, pe termen scurt, este sigură.

Paracetamolul crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Medicii trebuie să analizeze riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau acest medicament timp de mai multe luni.

Un studiu american de amploare a constatat anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atac de cord - dar nu a putut dovedi că una a cauzat cealaltă.

Riscurile legate de consumul de paracetamol pe termen lung, subestimat

Echipa din Edinburgh a spus că nu poate explica modul în care paracetamolul ar crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care prescriu paracetamol pe termen lung. Acestea erau considerate anterior mai sigure decât analgezicele antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul, despre care se crede că crește tensiunea arterială la unii oameni.

Paracetamolul este considerat în general mai puțin periculos decât anti-inflamatoarele nesteroidiene (AINS) sau opiaceele, prescrise și ele pentru a calma durerea.

Consumul regulat de paracetamol creste și riscul de boli cardiovasculare, putând ajunge până la 68% în cazul unui consum de peste 15 comprimate pe săptămână.

Riscul de a dezvolta probleme gastro-intestinale și renale creste de asemenea în cazul unui consum regulat.

Pentru problemele renale, riscul ar fi de doua ori mai mare în cazul unui consum cumulat de peste 500g de paracetamol în cursul vieții.

Paracetamolul este vândut în general sub forma de doze de 500 mg sau 1000 mg.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies