Băutura care crește riscul de cancer colorectal


Cea mai bună băutură pentru consum rămâne, bineînțeles, apa.

Sursă foto: Unsplash

Știm cu toții că specialiștii în sănătate nu recomandă consumul de băuturi răcoritoare cu conținut de zahăr. Acestea pot fi dăunătoare pentru sănătatea inimii, afectează dantura și pot influența chiar și fertilitatea, scrie Eatthis.com.

Un studiu recent arată, însă, că pe lângă problemele enumerate mai sus, băuturile răcoritoare cu zahăr pot crește riscul de deces cauzat de cancerul colorectal.

În cadrul studiului, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health, printre alte instituții, au analizat un grup de peste 120.000 de participanți la două studii prospective de cohortă din Statele Unite. Aceștia au comparat datele privind incidența cancerului colorectal și a deceselor cauzate de această boală cu informații despre cât de mult consumau participanții băuturi îndulcite cu zahăr și care era aportul de fructoză în dieta lor.

"Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și consumul total de fructoză au fost asociate cu o incidență crescută și mortalitate a cancerului de colon proximal, în special în timpul etapelor ulterioare ale tumorigenezei. Deși necesită confirmare în alte cohorte mari, aceste date observaționale susțin concluziile unui studiu recent pe animale care a sugerat un rol direct de potențare tumorală a zaharurilor alimentare în tumorogeneza colorectală", au explicat autorii studiului.

Cu alte cuvinte, consumul acestor băuturi a fost legat de risc mai mare de a face cancer de colon proximal (adică cancer în prima parte și în partea de mijloc a colonului) și de a muri din cauza acestor cancere. Deși cercetătorii menționează că sunt necesare studii suplimentare pe perioade lungi de timp, băuturile răcoritoare zaharoase par cu siguranță să agraveze tumorile de cancer colorectal.

Nu trebuie să vă faceți atâtea griji dacă obișnuiați să beți multe sucuri în copilărie, dar le-ați băut mai rar în viața de adult. Studiul a constatat că un consum recent de băuturi îndulcite cu zahăr (în ultimii 10 ani) a fost legat de un risc crescut într-un mod în care consumul din trecut nu a fost. Cu toate acestea, dacă beți sucuri în fiecare zi, ar fi bine să reduceți consumul.

Sursă foto: Unsplash

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies