Boli care ar putea apărea dacă nu îți speli suficient așternuturile de pat 


Cât de des ar trebui să ne spălăm cearșafurile este mereu o întrebare care provoacă dezbateri aprinse, iar majoritatea studiilor au arătat că multe persoane spală așternuturile o dată pe săptămână.


Specialiștii atrag însă atenția că obiceiul de a ține mai multe săptămâni la rând același așternut poate duce la boli grave. 

Experții avertizează că lenjeria de pat murdară poate fi un teren propice pentru microbi și boli. Această concluzie a specialiștilor vine după un studiu realizat în 2020 de Hammond Furniture, care a constatat că o treime dintre britanici își spală lenjeria de pat doar o dată pe an. Iată principalele patru afecțiuni legate de așternuturile murdare.

1. Afecțiuni ale pielii

Celulele moarte ale pielii care se acumulează pe cearșafuri sunt hrana ideală pentru acarieni, a căror prezență poate provoca o serie de afecțiuni ale pielii. Crizele de eczeme și rinitele sunt printre cele mai frecvente. Acestea pot provoca erupții cutanate cu mâncărimi și piele dureroasă și iritată.

2. Alergii

Acarienii de praf pot declanșa alergii, precum și astm. Simptomele pot include erupții cutanate, mâncărimi la nivelul ochilor și curgerea nasului.

În cazurile grave de astm, acest lucru poate provoca dificultăți de respirație și poate fi foarte periculos.

3. Apendicita

Bacteriile care se acumulează pe așternuturi pot duce la apendicită dacă pătrund în tractul digestiv.

Dermatologul Alok Via, de la Cleveland Clinic, a declarat pentru Daily Express că, de fapt, există mai multe bacterii în corpul nostru decât celule proprii. Cu toate acestea, o infecție sau o blocare a apendicelui de către bacterii poate fi extrem de gravă.

4. Infecții

Infecțiile bacteriene pot proveni, de asemenea, de la o acumulare de microbi pe lenjeria de pat nespălată.

Unul dintre cele mai contagioase este stafilococul auriu, care se răspândește extrem de ușor și poate provoca probleme grave de sănătate. Bacteria a fost legată de pneumonie, printre alte boli.

vezi emisiunile doctor de bine

Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies