Care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina împotriva COVID-19? Dimineaţa sau după-amiaza? 


Un studiu recent a scos la iveală detalii importante despre cel mai bun moment al zile în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19. Conform unei cercetări recent, publicată în revista „Journal of Biological Rhythms”, persoanele care s-au imunizat anti-COVID-19 după-amiaza au prezentat un nivel mai mare al anticorpilor. 


Oamenii de ştiinţă spun că acest lucru arată că răspunsul la vaccin poate fi afectat de ritmurile circadiene. 

„Studiul nostru observațional oferă o dovadă a conceptului că ora din zi afectează răspunsul imun la vaccinul SARS-CoV-2, constatări care pot fi relevante pentru optimizarea eficacității vaccinului”, a explicat coautorul lucrării, Elizabeth Klerman, cercetător la Spitalul General din Massachusetts (MGH). 

Specialiştii spun că ceasul circadian intern de 24 de ore poate regla multe aspecte ale fiziologiei, chiar şi răspunsul la boli infecţioase, dar şi la vaccinare. De asemenea, simptomele unor boli, dar şi actiunea unor medicamente pot şi ele varia în funcţie de momentul zilei. 

Studiu, care a fost efectuat în rândul a aproape 2800 de persoane din domeniul sănătăţii din Marea Britanie şi ale căror probe de sânge au fost recoltate în momentul vaccinării, a avut ca scop evaluarea numărului de anticorpi după imunizarea împotriva COVID-19. 

În urma cercetărilor făcute, oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul anticorpilor a fost mai mare în general la persoanele care au fost vaccinate mai târziu pe parcursul zilei. Totodată, specialiştii au obervat din datele culese că răspunsul anticorpilor a fost mai mare la persoanele cărora li s-a administrat serul de la Pfizer, la femei și la persoanele mai tinere, pe lângă efectul orei din zi de vaccinare.

Cercetătorii nu au avut însă informaţii şi în ceea ce priveşte istoricul medical și de medicație al subiecților, precum și modelele de somn și de lucru în schimburi, care pot influența, de asemenea, răspunsul la vaccin. Toate aceste date vin în contradicţie cu ceea ce se ştia despre vaccinarea antigripală, care administrată la primele ore ale dimineţii produce un răspuns imun mai puternic la la bărbații vârstnici. 

„Dacă aceste rezultate sunt confirmate prin studii ulterioare, am putea să le recomandăm persoanelor vârstnice sau cu boli cronice să se vaccineze după-amiaza, astfel încât să aibă șanse mai mari să dezvolte un răspuns imun mai puternic, deci și o protecție mai ridicată împotriva bolii, a spus dr. Elizabeth Klerman, coautorul studiului.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Care este rolul fibrelor în organism și de ce este indicat să le consumăm
De ce este bine să nu consumăm carne atunci când avem febră. Sfatul medicului
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer de colon. Screeningul bine făcut...
Cum apare anemia și care sunt principalele cauze. Cele mai multe boli cronice evoluează...
”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies