Cât de periculoase sunt loviturile la cap, chiar și cele ușoare? Studiu cu rezultate îngrijorătoare


Cei mai mulți dintre noi ne-am lovit la cap măcar o dată, în mod accidental. Și cu siguranță nu ne-am gândit că aceste simple contuzii pot avea consecințe grave. Chiar dacă poate părea nepericuloasă, nu trebuie să ignorăm o lovitură la cap, oricât de mică ar fi.


O “banală” lovitură la cap se poate manifesta ca un simplu cucui, dar poate să ascundă și o fisură sau fractură a calotei craniene, uneori cu pătrunderea fragmentelor de os în masa cerebrală.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Neurotrauma, trei sau mai multe leziuni în zona capului sunt asociate cu afectarea funcţiilor cerebrale mai târziu în viaţă.

Cercetarea a inclus 15.000 de persoane din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani.

S-a constatat că persoanele care au raportat trei sau mai multe comoţii, chiar şi uşoare, au prezentat o funcţie cognitivă semnificativ mai slabă, care s-a înrăutăţit succesiv cu fiecare leziune suferită ulterior.

Atenţia şi îndeplinirea sarcinilor complexe au fost în mod deosebit afectate. Leziunile la nivelul capului reprezintă un factor de risc major pentru demenţă.

"Cu cât îţi răneşti creierul de mai multe ori în viaţă, cu atât funcţia creierului tău ar putea fi mai slabă pe măsură ce îmbătrâneşti", a declarat conducătoarea cercetării, dr. Vanessa Raymont de la Universitatea Oxford.

Astfel, sportivii care suferă comoţii multiple ar trebui să beneficieze de consiliere cu privire la riscul continuării activităţii sportive.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Banane, prune uscate și pește gras. Așa apare buna dispoziție. Explicații, la...
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
Ne doare genunchiul, umărul ori cotul? Vorbim în acest caz de inflamația cronică....
Simptomele care indică un risc de tuberculoză. Doctorii atrag atenția că un diagnostic...
De ce trebuie să evităm carnea roșie în timpul unei infecții respiratorii. Explicațiile...
Motivul pentru care primăvara este anotimpul în care răcim ușor. De vină nu sunt...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies