Cât timp a supraviețuit o persoană fără somn? Devenise o legumă cu ochii deschiși


Nimeni nu știe cu adevărat. Însă recordul înregistrat de o persoană care a rămas trează fără a folosi stimulente a fost realizat de Randy Gardner în 1965, la vârsta de 17 ani, după ce a stat 264 de ore fără somn.


Nu știm, însă, dacă Gardner a avut scurte momente de odihnă sau dacă undele sale cerebrale au trecut de la alfa (care este modul în care funcționează în mod normal) la theta (care este intervalul de odihnă), dar la sfârșitul testului martorii i-au descris starea ca fiind cea a unei "legume cu ochii deschiși".

În cadrul unor experimente recente, oamenii au reușit să rămână treji timp de opt până la zece zile.

Dacă un lucru este clar, acesta este că somnul este esențial pentru sănătate. "Suntem animale și avem nevoie de odihnă, pentru a permite corpului nostru să se repare", a explicat Rebecca Robbins, cercetător la Harvard Medical School, într-un interviu acordat Yo Dona.

 "Somnul ideal este de șapte până la opt ore", a adăugat ea, deși precizează că, de multe ori, calitatea este aproape mai importantă decât cantitatea.

Ceea ce nu se știe este cât timp o persoană poate sta fără somn, ci doar că consecințele asupra sănătății încep după 72 de ore de veghe.

Cazul lui Randy Gardner stabilește cel puțin un punct de referință pentru ceea ce este capabil să reziste corpul uman atunci când este privat de somn. Iar lista simptomelor nu este tocmai scurtă: dureri musculare, migrene, leșinuri, tremurături, amețeli, hipertensiune, pierderea contactului cu realitatea, slăbirea simțurilor, cum ar fi vederea și atingerea, printre altele.

Medicul William Dement, cunoscut ca părintele studiilor despre somn de la Universitatea Stanford, a avut ocazia de a-l urmări pe Randy Gardner în timpul provocării sale. În cercetările sale, el a descris deteriorarea tânărului pe măsură ce treceau zilele fără somn. Primele zile au fost marcate de dificultăți motorii, probleme de recunoaștere a obiectelor, irascibilitate și pierderi de memorie.

Dar, începând cu a patra zi, semnele de slăbire a organismului au devenit mai accentuate: halucinații, iluzii, complicații de vorbire, paranoia. După mai bine de 10 zile fără somn, îi era greu să articuleze cuvinte, să gândească sau pierdea din vedere ceea ce făcea în câteva clipe.

"Dacă nu dormim, multe sisteme hormonale naturale o iau razna, obezitatea crește și multe alte boli, cum ar fi demența sau boala Alzheimer", avertizează cercetătorul de la Harvard. S-a dovedit că un somn (bun) este sinonim cu sănătatea.

vezi emisiunile doctor de bine

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies